Polenta po włosku. Podstawowy przepis prosto z serca Italii

Polenta po włosku

Lunch
Polenta po włosku
6 sierpnia 2020

Choć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo!

 

Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków również jako główna potrawa. Skoro mowa o dodatkach, to typowymi dla kuchni włoskiej są sery – mozzarella i parmezan – oraz warzywa – szczególnie pomidory, pieczarki, ale nawet bakłażan czy cukinia. Do doprawiania można użyć przypraw takich, jak papryka słodka, oregano, bazylia lub tymianek. Dla tych, którzy chcą wydobyć prawdziwą głębię smaku, polecane jest osobne przygotowanie sosu pomidorowego i podanie go razem z polentą.

 

Potrawa ta poza północą Włoch jest niezwykle popularna również w Bułgarii, Rumunii, na Węgrzech i Ukrainie.

Składniki

– szklanka mąki kukurydzianej lub kasztanowej np. Diavella Polenta
– 3 szklanki wody
– sól
– masło
– czosnek

Sposób przygotowania

1. Zagotować wodę, dodać sól
2. Do wrzątku stopniowo wprowadzać mąkę, ciągle mieszając, by nie powstały grudki
3. Odsączyć mąkę
4. Blachę wysmarować masłem i rozłożyć na niej polentę
5. Po kilku minutach masę pokroić w romby i podsmażyć z obu stron. Do smaku można obtoczyć ją w czosnku
6. Podawać w towarzystwie podsmażonych bakłażanów, papryki i pomidorów. Polentę można posypać parmezanem