Lekka i zdrowa włoska sałatka

Lekka i zdrowa włoska sałatka

Lunch
Lekka i zdrowa włoska sałatka
21 sierpnia 2021

Włoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu.

 

To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja dla miłośników świeżych i zdrowych warzyw, które na ich stołach obsadzane są w roli głównej. Żeby nie było zbyt zielono, można pozwolić sobie na dodanie jeszcze jednego ważnego włoskiego składnika, czyli mozzarelli. Nada ona wyjątkowego smaku i przełamie nieco zdecydowaną, chrupką konsystencję dania.

 

 

 

 

Składniki

– ząbek czosnku
– sól
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki octu z czerwonego wina
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1/4 szklanki plus 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– pieprz
– średni ogórek zieloni
– kilka rzodkiewek
– 1/4 główki sałaty lodowej, grubo posiekanej
– seler naciowy
– 1/2 małej czerwonej cebuli
– 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
– 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
– 8 peperoncini
– 1 szklanka Parmigiano-Reggiano
– ewentualnie ser mozzarella

 

 

Sposób przygotowania

1. Zetrzyj czosnek na pastę, połącz z solą.
2. Dodaj majonez, ocet i oregano, a następnie oliwę z oliwek.
3. Dopraw pieprzem.
4. W jednej misce dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
5. Dodatkowo możesz podsmażyć na grillu plastry mozzarelli i dodać do sałatki.

Smacznego!