Arancini con mozzarella - przepis - Bottega Del Gusto

Arancini con mozzarella

Obiady
Arancini con mozzarella
2 września 2020

Arancini con mozzarella to stosunkowo mało znana w Polsce włoska potrawa. Małe, pomarańczowe kuleczki wypełnione są ryżem, mięsem, serem lub warzywami. Wszystko w imię dobrego smaku!

 

Potrawa ta pojawiła się na Sycylii najprawdopodobniej w X wieku. Przyjmuje się, że w tamtym czasie Arabowie po raz pierwszy przyjechali na wyspę, przywożąc ze sobą ryż i szafran. W ich zwyczaju było spożywanie tych dwóch produktów z warzywami lub mięsem. Arancini, ale w wersji panierowanej, szybko trafiło w gusta Fryderyka II Sycylijskiego, który szukał prostych dań, które mógłby zabierać ze sobą na polowania.

 

Obecnie najbardziej popularną formą arancini są ryżowe kuleczki z mięsem, groszkiem i marchewką. Niektórzy wolą wersję wegetariańską z masłem i mozzarellą, a jeszcze inni eksperymentują, spożywając potrawę z prosciutto, bakłażanem, łososiem, oliwkami, a także szpinakiem. Co ciekawe, danie ma również swoją odmianę na słodko. 13 grudnia podczas święta Santa Lucia w kawiarniach dostępne jest ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.

 

Składniki

300 g ryżu arborio np. Divella
– bułka tarta
– 2 jajka
– 100 g parmezanu
– masło
– pieprz
– mozarella
– olej

 

 

Sposób przygotowania

1. Ryż gotować do momentu, gdy wchłonie całą wodę.
2. Dodać do niego parmezan oraz pieprz mielony do smaku. Zostawić do ostygnięcia.
3. Jajka zmiksować, by były dobre na panierkę.
4. Pokroić mozzarellę na drobne kawałki.
5. Z ryżu zrobić niewielki płaski placek i na środku położyć mozzarellę. Utworzyć kulkę.
6. Kulkę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
7. Smażyć na głębokim oleju aż do zarumienienia.
8. Do smaku można podać z sosem pomidorowym i bazylią.

 

Buon appetito!