Falsomagro – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Falsomagro, sycylijski król oszustów

Obiady
Falsomagro, sycylijski król oszustów
17 września 2020

Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika.

 

Falsomagro wywodzi się z Sycylii, a początki dania datuje się na XIII wiek. Obecnie przygotowuje się je w obrębie całej wyspy, ale tylko na szczególne okazje. Co ciekawe, pochodzenie nazwy nie jest włoskie, ale francuskie. Inne jej odmiany to farsu magru, farsumauru, falsumagru. Początek wyrazu pochodzi z francuskiego słowa farce, które oznacza farsz.

 

Pierwsza wersja potrawy oparta była na dużej ilości mięsa, które wypełnione było resztkami chleba. Wraz z biegiem czasu falsomagro stało się dużo bogatsze w tłuszcze (np. oliwę z oliwek). Obecnie do jego przyrządzenia używa się wołowiny lub cielęciny, które ubija się na kształt prostokąta. Dodaje się do tego bekon, chleb, ser, cebulę, zioła, czosnek i jajka, które mają być ozdobą środka potrawy.

 

Danie jest czasochłonne w wykonaniu, ale zapewniamy – zrobi wrażenie na każdym!

 

Składniki

– 500 g rolady wołowej
– 300 g mięsa mielonego
– 3 jajka
– 600 g passaty pomidorowej
– 6 plastrów sera żółtego
– 5 plastrów szynki gotowanej
– 2 marchewki
– parmezan
– szpinak
– 3 małe cebule
– oliwa z oliwek np. Extra Vergine Mamma Tina
– bułka tarta
– sól
– pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Rozbić roladę tak, aby jej grubość wynosiła ok. 4 cm.
2. Cebule, szpinak i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek.
3. Jajka gotować przez 10 minut.
4. Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, trochę czosnku i parmezanu.
5. Na rozbitej roladzie ułożyć warstwami mięso mielone, ser żółty, szynkę, cebulę, szpinak, czosnek oraz jajko.
6. Zawinąć roladę i zabezpieczyć nicią kucharską.
7. Smażyć mięso na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek po około 7 minut z każdej strony.
8. Na patelnię wlać passatę, doprawić przyprawami i parmezanem.
9. Dusić pod przykryciem około 45 minut.

 

Smacznego!