Przepis na lasagne vegetariane | Bottega del Gusto

Lasagne vegetariane

Obiady
Lasagne vegetariane
3 marca 2022

Lasagne vegetariane to po prostu wegetariańska odmiana wyjątkowej włoskiej potrawy. Jest mniej kaloryczna niż jej mięsny odpowiednik i też wymaga krótszego czasu przygotowania. Nie zmienia to faktu, że jest pyszna i trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy potraw z Italii.

 

Wszechstronny przepis na lasagne vegetariane można modyfikować, wybierając inne składniki. Do lasagne z ricotty i szpinaku można dodać suche płatki ricotta lub wybrać inne rodzaje warzyw.

 

Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale wygoda polega na użyciu suchej lasagne, której nie trzeba gotować. Z drugiej strony ci, którzy kochają tradycję, mogą przygotować świeży domowy makaron jajeczny (sprawdź Granoro) za pomocą klasycznej metody.

 

Składniki

– 1 kg pomidorków koktajlowych
– 4 gałązki tymianku
– 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 500 g świeżego szpinaku
– 12 arkuszy lasagne z suszonych jaj
– 150 g parmigiano reggiano
– 220 g mozzarelli
– beszamel

 

Sposób przygotowania

1. Włącz piekarnik na 170 stopni.
2. Pomidory przetnij na pół, blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pomidorki koktajlowe ściętą stroną do góry.
3. Dopraw listkami tymianku, 4 łyżkami oliwy, dużą ilością soli i pieprzu.
4. Piecz przez około 45 minut aż pomidory zwiędną i skarmelizują się.
5. Podsmaż pokrojone w plastry szalotki i rozgniecione ząbki czosnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia przez 5 minut. Odstaw do miski.
6. Na tą samą patelnię dodaj dobrze umyty i odsączony szpinak, lekko posól i podsmaż na średnim ogniu. Wyłącz i pozwól mu ostygnąć.
7. Szpinak odciśnij, aby usunąć nadmiar płynu i grubo posiekaj nożem. Dodaj do niego podsmażaną szalotkę, usuwając czosnek, dopraw solą i pieprzem.
8. Mozzarellę pokrój na małe kawałki, odkładając 1/3, posłuży ona do wykończenia.
9. Przygotuj beszamel i dodaj do niego parmigiano reggiano.
10. Włącz piekarnik na 180 stopni i w międzyczasie ułóż lasagne. Na dno rondla wlej kilka łyżek beszamelu, przykryj warstwą płatów makaronu, posmaruj karmelizowanymi pomidorami, kilkoma łyżkami szpinaku i beszamelu.
11. Powtarzaj czynność, aż wszystkie składniki się zużyją.
12. Na koniec dodaj pozostałą mozzarellę i starty parmigiano reggiano.
13. Piecz aż powierzchnia stanie się złotobrązowa, zajmie to około 30 minut.

 

Buon Appetito!