Mortadela i pulpety w sosie pomidorowym po włosku

Mortadela i pulpety w sosie pomidorowym po włosku

Obiady
Mortadela i pulpety w sosie pomidorowym po włosku
18 lutego 2021

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia? Różnicę robi mortadela, dość nieoczywisty składnik w kuchni polskiej.

 

Mortadela wśród Polaków nie ma najlepszej prasy i wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do kanapek, na zimno. We Włoszech jest to jednak specjał i rarytas, który jest uwielbiany przez rzesze mieszkańców tego kraju! Jest to kiełbasa charakterystyczna dla słonecznych regionów Lombardii i Emilii-Romanii. Popularna jest również w samej Bolonii. Jest to gotowana kiełbasa, niezwykle drobno przemielona, którą przygotowuje się z wieprzowiny, a także słoniny. Do doprawienia nie używa się soli, a jedynie ziaren pieprzu i orzeszków pistacjowych. Jest popularnym składnikiem zarówno dań śniadaniowych, jak i obiadów czy lunchy.

 

W Italii jest to tak popularny specjał, że mortadela ma nawet swoje własne, lokalne święto – MortadellaBò. Żeby poznać jej prawdziwy smak, należy jednak kosztować jej włoskiej odmiany. Najlepszą można znaleźć w Bottega del Gusto!

 

Składniki

– 10 dag wieprzowiny
– 30 dag mortadeli
– natka pietruszki
– bułka
– mleko
– parmezan
– jajko
– czosnek
– oliwa z oliwek
– cebula
– pomidory lub passata
– sól
– pieprz
– bazylia
– ciecierzyca (wedle upodobania)

 

 

Sposób przygotowania

1. Składniki takie, jak cebula i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek.
2. Mięso połączyć z natką pietruszki, namoczoną w mleku bułką, parmezanem, jajkiem oraz połową zeszklonej cebuli i czosnku. Posypać solą i pieprzem.
3. Uformować z mieszanki kulki o wielkości orzecha włoskiego.
4. Usmażyć mięso na oliwie.
5. W osobnym garnku przygotować sos. Do pulpy pomidorowej dodać bazylię, resztę cebuli i czosnku oraz sól z pieprzem. Gotować 15 minut i na ostatnie 5 dodać ciecierzycę z pulpetami.

Smacznego!