Przepis na pesce spada z Isola del Sole | Bottega del Gusto

Pesce spada z Isola del Sole

Obiady
Pesce spada z Isola del Sole
24 maja 2021

W dzisiejszym przepisie na pesce spada postanowiliśmy zainspirować się czterema typowymi składnikami dla pięknej Isola del Sole, czyli Wyspy Słońca: miecznikiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i orzeszkami pinii. To idealne składowe do przygotowania miecznika sycylijskiego, któremu nie można się oprzeć. To drugie danie typowe jest dla tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego, a dokładniej miasta Messina. Sos (w dialekcie „ghiotta” lub „agghiotta”) doskonale komponuje się z pysznym pesce spada, ale jest również dobry do wypróbowania z różnymi rodzajami ryb i białych mięs, takich jak kurczak czy królik.

 

Warto więc spróbować i cieszyć się wyjątkowym smakiem!

 

 

 

Składniki

– pokrojony miecznik 300 g
– pomidory koktajlowe 300 g
– oliwki zielone bez pestek 50 g
– oliwa z oliwek extra virgin 30 g
– ząbek czosnku
– orzeszki piniowe 10 g
– oregano
– sól
– czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Aby przygotować miecznika sycylijskiego, zacznij od pomidorków koktajlowych. Odczep je od gałązki, opłucz i osusz, a następnie przekrój na pół.
2. Na dużej patelni wlej oliwę i dopraw czosnkiem. Po kilku minutach dodaj pokrojone pomidory. Posyp szczyptą soli i odrobiną oregano i gotuj przez około 10 minut.
3. W międzyczasie pokrój oliwki, a gdy skończysz, dodaj do sosu.
4. Dodaj miecznika i pozostaw do gotowania przez kilka minut z jednej strony. Następnie odwróć na drugą.
5. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
6. Po ugotowaniu posyp wszystko szczyptą czarnego pieprzu.
7. Wsyp orzeszki pinii na patelnię i przez chwilę opiekaj je na dużym ogniu, upewniając się, że się nie przypalą.
6. Gdy miecznik jest gotowy, umieść go na półmisku i dodaj orzeszki piniowe.

 

Smacznego!