Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio

Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio

Obiady
Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio
3 grudnia 2020

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.

 

Pollo in potacchio to nie jest jednotorowe danie. Przepis wymaga zarówno pierwszego duszenia na dużym ogniu, jak również opiekania w piekarniku w ostatniej fazie przyrządzania potrawy. Kurczaka potacchio należy przygotować w kawałkach, zachowując skórkę i doprawić mięso czosnkiem, rozmarynem i odrobiną pomidora, aby nadać potrawie klasyczny złoty kolor. Do tego można użyć „konfitury”, czyli koncentratu pomidorowego lub sporej ilości świeżych pomidorów (albo gotowych pomidorów – na przykład Divella).

 

Składniki

– jeden spory kurczak
– 2 ząbki czosnku
– 10 małych pomidorów (lub puszka konserwowych)
– oliwa z oliwek extra virgin
– wino wytrawne białe
– rozmaryn
– sól
– pieprz

 

Sposób przygotowania

1. Pokrój kurczaka na kawałki.
2. Do dużego rondla wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z dwoma rozgniecionymi lub przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i rozmarynem.
3. Kurczaka podgrzewaj do zarumienienia z każdej strony przez kilka minut na dużym ogniu.
4. Zalej go białym wytrawnym winem i posól.
5. Po częściowym odparowaniu wina dodaj pomidorki koktajlowe lub konserwowe. Przykryj pokrywką, kontynuuj gotowanie przez około 30 minut.
6. Po ugotowaniu mięsa dopraw solą i pieprzem.
7. Wstaw wszystko do piekarnika (180-190 stopni) na około 10-15 minut, aby uzyskać dodatkowe zarumienienie.
8. Do smaku można dodać jeszcze pietruszkę lub grzyby.

 

Smacznego