Risotto to tradycyjne danie kuchni włoskiej, szczególnie charakterystyczne dla północnych regionów kraju. Istnieje wiele odmian risotto, które różnią się dodatkami i smakami. Możemy wyróżnić między innymi: risotto alla milanese z szfranem, risotto alla marinara (ryż z owocami morza), czy też risotto w wersji mięsnej – risotto con salsiccia, czyli risotto z kiełbasą.
Do przygotowania risotto potrzebne są podstawowe przybory kuchenne. Zazwyczaj używamy dobrego garnka z grubym dnem lub rondel z wysokim brzegiem. Chochlę do nalewania bulionu oraz drewnianą łyżkę do mieszania ryżu. W tym przypadku zamiast garnka użyjemy szybkowaru.
Risotto z kiełbasą przepis
Składniki
200 g ryżu Arborio, Riso 100% Italiano od Gallo
2 kiełbaski wieprzowe – Salsiccia Veneta od Brugnolo
200 ml czerwonego wina na przykład Cabernet Sauvignon z winnicy Le Rive
300 ml bulionu mięsnego Brodo di Carne Mista od Star
½ czerwonej cebuli
2-3 łyżki sera Parmigiano Reggiano, dostępnego w naszych ladach chłodniczych
Oliwa z oliwek extra vergine 100% Italiano od Farchioni
Włoskie produkty do przygotowania dania znajdziesz w naszych włoskich delikatesach Bottega del Gusto.
Sposób przygotowania
Usuń osłonkę z kiełbasek i pokrój je na małe kawałki.
Posiekaj drobno cebulę.
Duś posiekaną cebulę i kiełbaski w szybkowarze przez 5-10 minut. Dolej odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, jeśli kiełbaski będą niezbyt tłuste.
Dodaj ryż i smaż przez chwilę.
Dolej czerwone wino i gotuj dalej przez około 1-2 minuty.
Dolej bulion, zamknij szybkowar i zwiększ moc pod nim na maksimum.
Zdejmij szybkowar, jak tylko zacznie gwizdać.
Włącz timer na 7 minut.
Odpowietrz i otwórz szybkowar po 7 minutach.
Dodaj ser Parmigiano Reggiano i energicznie wymieszaj, aż risotto będzie kremowe.