Przepis tagliatelle con merluzzo | Bottega del Gusto

Tagliatelle con merluzzo

Obiady
Tagliatelle con merluzzo
27 marca 2022

Idzie wiosna, a na wiosnę nietypowe włoskie połączenia smakowe to coś, co jeszcze bardziej lubimy! Niewątpliwie należy do nich tagliatelle con merluzzo, czyli tradycyjny włoski makaron z dorszem. To danie z połączy ze sobą aromaty wiosny i delikatność lata. To wszystko za sprawą użycia świeżych warzyw, ryby oraz cytryny, która wzbogaca potrawę.

 

Tagliatelle można rzecz jasna zrobić własnoręcznie, jednak w Bottega del Gustu polecamy oryginalny włoski makaron, który w kilka minut można przygotować w domu (SPRAWDŹ TUTAJ). Do przepisu należy użyć również świeżej oliwy z oliwek. Ich szeroki wybór można znaleźć na naszej stronie internetowej (SPRAWDŹ TUTAJ). Te składniki sprawią, że tagliatelle con merluzzo będzie obfitował we smaki, których długo się nie zapomni!

 

Składniki

– 500 g tagliatelle
– 500 g dorsza
– sól
– pieprz
– cukinia
– marchew
– natka pietruszki
– 20 ml oliwy z oliwek
– cytryna do smaku

 

Sposób przygotowania

1. Ugotuj tagliatelle al dente.
2. Dorsza delikatnie pokrój na mniejsze części. Dla „podkręcenia” walorów smakowych można delikatnie skropić go cytryną.
3. Rybę podsmażyć na patelni z dodatkiem rozgrzanej oliwy z oliwek. Nie powinno to zająć więcej niż 10 minut – dorsz ma być tylko delikatnie zarumieniony.
4. Marchew oraz cukinię pokrój w cienkie paski najlepiej specjalnym narzędziem. Można jednak również pokroić ją na plasterki.
5. Podsmaż warzywa na patelni, żeby nieco zmiękły, około 8 minut.
6. Makaron połącz z pozostałymi składnikami i dodaj soli do smaku.
7. Całość przyozdób pokrojoną zieloną natką pietruszki i dodatkowo skrop cytryną.

Buon Appetito!