Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti | Bottega del Gusto

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti

Obiady
Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti
11 stycznia 2022

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti to prawdziwy przysmak! Ten bardzo prosty przepis jeszcze bardziej uwydatnia jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów tradycji liguryjskiej, czyli pesto, łącząc go ze słodyczą urzekających czerwonych pomidorów.

 

Domowe pesto ma zupełnie inny smak, a przygotowanie go jest naprawdę szybkie i łatwe. Dobrze doprawione otuli tagliatelle swoją kremową konsystencją. Dodatkowo nada daniu odrobinę koloru i oryginalności, dbając o naprawdę przyjemny i niepodrabialny kontrast smaków na podniebieniu.

 

Czasu na przygotowanie dania nie potrzeba wiele, a z pewnością zaskoczy ono próbujących swoją oryginalnością. Podstawą jednak jest to, by zadbać o najlepszej jakości składniki. Należą do nich między innymi makaron tagliatelle De Cecco, który można dostać w Bottega del Gusto, czy też oliwa z oliwek Biolevante Grezzona. 

 

Jak więc przygotować tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti?

 

Składniki

– 320 g tagliatelle
– 60-70 g bazylii
– czosnek
– 20 g orzeszków piniowych
– pieprz
– 60 g Parmigiano Reggiano
– 20 g Pecorino
– sól
– 70 ml oliwy z oliwek
– 200 g pomidorków koktajlowych
– cukier

 

Sposób przygotowania

1. Po dokładnym umyciu i wysuszeniu pomidorów przeciąć je na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nasionami do góry.
2. Skropić warzywa mieszanką z oliwy, drobnej soli, szczypty cukru i pieprzu.
3. Piec pomidory w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
4. Postawić na ogniu garnek pełen wody aż się zagotuje.
5. Wyczyścić liście bazylii wilgotną ściereczką.
6. W moździerzu umieścić orzeszki, pieprz, sól i czosnek. Tłuc tłuczkiem do uzyskania jednorodnej mieszanki. Dodać bazylię, parmezan i pecorino.
7. Kontynuować ubijanie aż bazylia dobrze się połączy.
8. Powoli dodawać oliwę do osiągnięcia jednolitej konsystencji i jasnozielonego koloru.
9. Aby uzyskać jeszcze bardziej zielony i lśniący kolor, można dodać kostkę lodu lub łyżkę bardzo zimnej wody.
10. Włożyć makaron do gotującej się wody i ugotować al dente.
11. Tuż przed odcedzeniem do miski z pesto wlać chochlę wody z gotowania makaronu, tak, aby lekko je rozcieńczyć.
12. Makaron odcedzić, wszystko równomiernie wymieszać.
13. Pachnące tagliatelle udekorować, dodając pieczone pomidorki koktajlowe, krople oliwy i jeszcze kilka listków bazylii.