Dziś opowiemy Wam o regionie, który uwielbiamy. Bywamy tam kilka razy do roku, poszukując do naszych delikatesów najznakomitszych produktów. Za każdym razem zachwyca nas gorąco-wilgotny klimat, zapach gajów oliwnych i bezmiar winnic, które otwierają swe bramy dla degustatorów win.
Sycylia. Według wyników ostatniego quizu na najpiękniejszy region Włoch, zorganizowanego przez włoski portal turystyczny, wygrała właśnie ona. Ta największa włoska wyspa na Morzu Śródziemnym, położona na południe od Półwyspu Apenińskiego, liczy niespełna 5 milionów mieszkańców. Wielu z nich zajmuję się właśnie produkcją włoskich specjałów.
Wyspa jest również bogata w zabytki architektonicznie. Świadczą o tym takie miejsca, jak Dolina Świątyń, która w 1997 roku wpisana została na listę dziedzictwa narodowego UNESCO. Na uwagę zasługuje również Pałac Normanów w Palermo i Kaplica Palatyńska łączące elementy normańskie, bizantyjskie, arabskie i sycylijskie. Na wschodnim krańcu wyspy znajduje się Etna, najwyższy szczyt w całej Sycylii, który jest równocześnie największym aktywnym wulkanem w Europie.
W regionie tym mieści się wiele obszarów chronionych, w tym 77 rezerwatów przyrody i przepięknych parków. To tam morze i wzgórza spotykają się i tworzą wspaniałe i dziewicze krajobrazy.
Wg najnowszych danych, Sycylia to również jeden z największych regionów winiarskich we Włoszech. W ostatnich latach wyprzedziła jednego z czołowych liderów w produkcji wina – region Veneto.
W naszych delikatesach wiele produktów, pochodzących z tamtego regionu. Gorąco zapraszamy!