Przepisy - Bottega Del Gusto

Przepisy

20 stycznia 2022

Cassata alla siciliana to sycylijskie ciasto pochodzące z Palermo. Jego niewątpliwy urok estetyczny i wyjątkowy smak sprawiają, że zasługuje na honorowe miejsce wśród typowych słodyczy tego regionu, czyli cannoli, ciastek migdałowych i pizzicotti.   Cassata alla siciliana, stworzona z okazji Wielkanocy po ofiarach wielkopostnych, stała się deserem, który je się przez cały rok. Dekoracje na niej są barokowe…

Tagi: Cassata alla siciliana, deser włoski, kuchnia włoska
16 stycznia 2022

Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.   Ravioli di carne…

Tagi: kuchnia włoska, Ravioli, Ravioli di carne, włoski makaron, włoski przepis
11 stycznia 2022

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti to prawdziwy przysmak! Ten bardzo prosty przepis jeszcze bardziej uwydatnia jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów tradycji liguryjskiej, czyli pesto, łącząc go ze słodyczą urzekających czerwonych pomidorów.   Domowe pesto ma zupełnie inny smak, a przygotowanie go jest naprawdę szybkie i łatwe. Dobrze doprawione otuli tagliatelle swoją kremową konsystencją….

Tagi: kuchnia włoska, przepis włoski, tagliatelle, Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti, włoski makaron
30 grudnia 2021

Pasta alla zozzona to danie obfite, składające się w dużej mierze z rigatoni (na przykład San Tomaso). Nazwa jest grą słowa „zozzo”, z rzymskiego dialektu, co oznacza „brudny”. Nawiązuje to do bogatej kombinacji smakowej.   Co jest ważne? Woda makaronowa. Ta skrobiowa, słona, mętna woda zmienia smak dania. Dzieje się tak, ponieważ jest środkiem wiążącym,…

Tagi: Pasta alla zozzona
30 grudnia 2021

Okres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka…

Tagi: danie włoskie, lenticchie, soczewica
17 grudnia 2021

Kuchnia neapolitańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej tajemnice są zakorzenione w historii różnych narodów, które miały na nią wpływ. Przykładami są pizza, sartù, struffoli, a także przepis na baba napoletana. To deser, który nawiązuje do gugelhupf, wytrawnego pączka. Tę rumową babę podaje się zamoczoną w pysznym dipie rumowym, z którego można nawet stworzyć…

Tagi: Baba Napoletana, rum, włoski deser, włoski przepis
9 grudnia 2021

Frittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera…

Tagi: Frittata di spaghetti, kuchnia włoska, włoski przepis, włoskie śniadanie
6 grudnia 2021

Spaghetti alla puttanesca to typowe danie kuchni neapolitańskiej. Przygotowuje się je z sosem, pomidorami, oliwą (na przykład Grezzona), czosnkiem, czarnymi oliwkami, kaparami i oregano. Istnieje również rzymska wersja tego samego dania, w której dodano jeszcze jeden podstawowy składnik: solone anchois.   Pierwsze ślady spaghetti alla puttanesca pochodzą z początku XIX wieku, kiedy Cavalcanti w swoim podręczniku „Kuchnia teoretyczno-praktyczna”, przedstawił vermicelli all’oglio z oliwkami,…

29 listopada 2021

Cantucci (Cantuccini) znane są również jako “Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu.   To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się…

Tagi: cantucci, kuchnia włoska, przepis włoski, włoski deser
19 listopada 2021

Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można…

Tagi: Pasta e fagioli, przepis włoski, włoska kuchnia, włoski obiad
15 listopada 2021

Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti.   W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy…

Tagi: kuchnia włoska, małże, mule, przepis na małże, Ricetta italiana per le vongole, włoski przepis
8 listopada 2021

Włoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania…

Tagi: Schiacciata, włoska kuchnia, włoskie śniadanie