Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej…
Tagi: gnocchi, Gnocchi alla Romana, kuchnia włoska, przepis włoskiIdzie wiosna, a na wiosnę nietypowe włoskie połączenia smakowe to coś, co jeszcze bardziej lubimy! Niewątpliwie należy do nich tagliatelle con merluzzo, czyli tradycyjny włoski makaron z dorszem. To danie z połączy ze sobą aromaty wiosny i delikatność lata. To wszystko za sprawą użycia świeżych warzyw, ryby oraz cytryny, która wzbogaca potrawę. Tagliatelle można…
Tagi: kuchnia włoska, tagliatelle, Tagliatelle con merluzzo, włoski przepisFiori di zucca ripieni alla romana to faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim. Warzywa są ozdobione nutami smakowymi mozzarelli i anchois (kup najlepsze TUTAJ). We Włoszech można je spotkać podawane między innymi w pizzeriach między przystawkami lub w rożnach lokalach jako typowy street food. Fiori di zucca ripieni alla romana są szybkie w przygotowaniu,…
Tagi: danie włoskie, Fiori di zucca ripieni alla romana, przepis włoski, włoska kuchniaW chłopskiej tradycji ciambellone były słodyczami zawsze obecnymi na stołach w czasie odświętnych dni, kiedy rodzina zbierała się na chrzciny, komunię, wesele, ale też na urodziny. Z upływem lat stało się to niedzielnym deserem. W starożytności śmietankę, którą był nadziewany, gotowano w miedzianych garnkach. Wypiek ten pochodzi z Emilii-Romania, zwłaszcza w prowincji Forli. Bardzo…
Tagi: Ciambellone, kuchnia włoska, włoski deser, włoski przepisMinestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak. Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ta zupa jest bardzo…
Tagi: kuchnia włoska, Minestra d'orzo, włoska zupa, włoski przepisLasagne vegetariane to po prostu wegetariańska odmiana wyjątkowej włoskiej potrawy. Jest mniej kaloryczna niż jej mięsny odpowiednik i też wymaga krótszego czasu przygotowania. Nie zmienia to faktu, że jest pyszna i trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy potraw z Italii. Wszechstronny przepis na lasagne vegetariane można modyfikować, wybierając inne składniki. Do lasagne z…
Tagi: lasagne, Lasagne vegetariane, włoska kuchnia, włoski przepisPostawienie na produkty sezonowe ma swoją zaletę. Najlepszy przykład? Pomidory. Nie tylko nadają się na wspaniałe sosy do włoskich dań, ale też świetnie sprawują się solo. Najlepszym tego przykładem jest zuppa di pomodoro, której nie wolno mylić z gazpacho. Co jest tajemnicą najlepszej włoskiej zuppa di pomodoro? Wykorzystanie pomidorów San Marzano. Odmiana z Kampanii…
Tagi: włoska kuchnia, włoski przepis, zupa pomidorowa, Zuppa di pomodoroAmaretti to małe ciasteczka bardzo lubiane i szeroko rozpowszechnione w wielu włoskich regionach. Z północy na południe występują ich różne wariacje – ciasto może być miękkie, posypane cukrem, ziarnami lub chrupiące, takie jak te, które zalecamy w tym przepisie. Intensywny smak amaretti uzyskuje się dzięki połączeniu słodkich obranych migdałów i migdałów armelinowych, pozyskiwanych z…
Tagi: Amaretti, deser, przepis włoski, włoski deserCannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną. Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana. Wczesne…
Tagi: cannelloni con spinaciCassata alla siciliana to sycylijskie ciasto pochodzące z Palermo. Jego niewątpliwy urok estetyczny i wyjątkowy smak sprawiają, że zasługuje na honorowe miejsce wśród typowych słodyczy tego regionu, czyli cannoli, ciastek migdałowych i pizzicotti. Cassata alla siciliana, stworzona z okazji Wielkanocy po ofiarach wielkopostnych, stała się deserem, który je się przez cały rok. Dekoracje na niej są barokowe…
Tagi: Cassata alla siciliana, deser włoski, kuchnia włoskaZazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja. Ravioli di carne…
Tagi: kuchnia włoska, Ravioli, Ravioli di carne, włoski makaron, włoski przepisTagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti to prawdziwy przysmak! Ten bardzo prosty przepis jeszcze bardziej uwydatnia jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów tradycji liguryjskiej, czyli pesto, łącząc go ze słodyczą urzekających czerwonych pomidorów. Domowe pesto ma zupełnie inny smak, a przygotowanie go jest naprawdę szybkie i łatwe. Dobrze doprawione otuli tagliatelle swoją kremową konsystencją….
Tagi: kuchnia włoska, przepis włoski, tagliatelle, Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti, włoski makaron