Przepisy - Bottega Del Gusto

Przepisy

21 stycznia 2021

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.   Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i…

Tagi: kuchnia włoska, Strangolapreti, włoski obiad
13 stycznia 2021

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.   Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…

Tagi: kuchnia włoska, mozzarella, przepis włoski, szafran, włoskie przepisy
13 stycznia 2021

Torcetti to jeden z najbardziej popularnych herbatników i ceniona w regionie Doliny Aosty słodycz. Zawdzięcza swoją nazwę skręconemu kształtowi, który wyróżnia ją spośród innych podobnych wyrobów.   Torcetti w zależności od regionu oferowane jest w różnych smakowych odmianach. Najbardziej znane są produkowane w Saint-Vincent w Dolinie Aosty. Ich historia sięga dawnych czasów. Herbatniki wspomniano w…

Tagi: dania włoskie, kuchnia włoska, torcetti
7 stycznia 2021

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka wenecka, to typowe danie dla regionu, przygotowywane z wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Zazwyczaj podawane jest w parze z polentą z białej kukurydzy. Dowody na wykorzystanie tego mięsa we włoskiej kuchni istnieją już od czasów rzymskich w „De re Coquinaria Apiciusa”. Podczas przygotowywania weneckiej wątróbki mięso kroi się w paski i…

Tagi: danie włoskie, Fegato alla veneziana, kuchnia włoska, przepis włoski, wątróbka
30 grudnia 2020

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,…

Tagi: kuchnia włoska, Orecchiette, przepis włoski, przepisy, włoska kuchnia, włoski obiad
17 grudnia 2020

Tortelloni to popularny w północnych Włoszech makaron (z mąki typu O np. Divella) faszerowany o podobnym kształcie do tortellini, ale większy i inaczej zamknięty. Tradycyjnie nadziewany jest serem ricotta i warzywami liściastymi, takimi jak pietruszka lub szpinak. Istnieje wiele wariantów, w których warzywa zastępuje się mocniejszymi składnikami, takimi jak borowiki lub orzechy włoskie. Innym popularnym nadzieniem do tortelloni, zwłaszcza w prowincjach Ferrara, Modena i Reggio Emilia, jest pasta wytwarzana głównie z miazgi dyniowej i herbatników amaretti.  …

17 grudnia 2020

Spaghetti alla chitarra dosłownie tłumaczy się jako „spaghetti gitarowe”, ponieważ tradycyjnie jest wyciskane w długie pasma spaghetti za pomocą nitkowego noża do makaronu chitarra. Ciasto na makaron jest zamykane próżniowo i pozostawione na jeden dzień do odpoczynku, co jest kulinarną sztuczką, dzięki której jest gładkie i całkowicie połączone. Niektórzy bratają ten wyjątkowy przepis na domowe spaghetti…

Tagi: kuchnia włoska, przepis, przepis włoski, Spaghetti alla chitarra
7 grudnia 2020

Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea)…

Tagi: Involtini di pesce spada, kuchnia włoch, miecznik, przepis włoski
3 grudnia 2020

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.   Pollo in potacchio…

Tagi: dania włoskie, danie włoskie, kuchnia włoska, kurczak, pollo in potacchio, przepis na kurczaka, przepis włoski
26 listopada 2020

Choć wydaje się, że Halloween było zaledwie wczoraj, w temacie słodkości należy przejść do tych w wydaniu świątecznym! Czekoladki Gianduiotto nieodzownie kojarzą się z włoskim Bożym Narodzeniem. W tym wyjątkowym czasie nie może ich zabraknąć na stole każdego mieszkańca Italii!   Pierwsza prawdziwa czekolada została wynaleziona w Turynie przez producenta czekolady Paula Caffarela. Masa czekoladowa…

Tagi: Gianduiotto, przepis, przepis włoski, słodycze, włoskie słodycze
19 listopada 2020

Jeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową…

Tagi: czarne trufle, Fonduta Piemontese, foundi, przepis włoski, trufle
12 listopada 2020

Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella.   Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej…

Tagi: dania włoskie, kuchnia włoch, panzanella, włochy, włoski przepis