Przepisy - Bottega Del Gusto

Przepisy

24 września 2021

Ravioli alle melanzane to wyjątkowa wariacja na temat znanego i lubianego w Polsce makaronu ravioli. Bardzo często przygotowuje się go z nadzieniami serowymi lub szpinakowymi. W tym wydaniu jest jednak bardziej jesienny. Dlaczego? Bowiem wypełniony jest ricottą i bakłażanem, które tworzą wyjątkową, smakową kompozycję idealną na nieco chłodniejsze dni. Warto jest wykorzystać fakt, że to…

Tagi: danie włoskie, Ravioli, Ravioli alle melanzane z ricottą, Ricotta
24 września 2021

Naleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym…

Tagi: Naleśniki al tartufo, przepis włoski, trufle
22 sierpnia 2021

Porchetta to typowe danie środkowych Włoch i kilku regionów północnych, a właściwie sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Wykonuje się je z całej świni, bez kości, odpowiednio przyprawionej. To idealna przekąska dla obszarów produkcji wina. Konsumpcja dania jest tradycyjnie kojarzona z ulicznymi sprzedawcami, którzy udają się tam, gdzie spodziewany jest znaczny napływ ludzi (festiwale wiejskie, jarmarki, targi)….

Tagi: danie, mięso wieprzowe po włosku, Porchetta, przepis włoski, włoskie
21 sierpnia 2021

Włoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu.   To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja…

Tagi: kuchnia włoska, przepis włoski, włoska sałatka, włoskie danie
21 sierpnia 2021

Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.   Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w…

Tagi: włoska kuchnia, włoski deser, włoski przepis, Zabaglione
13 sierpnia 2021

Ossobuco to mięsna potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znanym wariantem dania jest to przyrządzane z pokrojonej na plastry cielęciny. Następnie obsmaża się ją na maśle, a potem dusi w białym winie po dodaniu pomidorów, czosnku i cebuli. Pod koniec duszenia całość posypuje się otartą skórką cytrynową lub pomarańczową.   W Mediolanie ossobuco…

15 lipca 2021

Lato skłania do wyboru nietypowych połączeń smakowych. Gdyby tak zmiksować spaghetti z czymś, z czym zazwyczaj się go nie zestawia? Zapewniamy – makaron z awokado to doskonałe, wakacyjne połączenie, które zagości na stołach również w inne pory roku! Jak je przygotować? Wszystko, czego potrzeba, to podstawowe składniki w każdej kuchni, czyli spaghetti, oliwa z oliwek…

Tagi: awokado, przepis włoski, Spaghetti, spaghetti z awokado, włochy
15 lipca 2021

Kto z nas nie lubi lasagne? Dla niektórych to wyjątkowe połączenie jest jednak dość kłopotliwe. Dlaczego? Ze względu na ilość czasu, którą trzeba poświęcić, by zasmakować w tym włoskim specjale. Włosi mają jednak na to receptę. Okazuje się, że można przygotować ulubione danie w sposób zupełnie inny niż pierwotny. Ta inna lasagne jest nie tylko…

Tagi: lasagne, włoski przepis
15 lipca 2021

Gelo d’Anguria to bardzo świeży i łatwy do przygotowania sycylijski deser. Najtrudniejszą i najnudniejszą czynnością według jego przepisu będzie usunięcie wszystkich nasion. Posiłek składa się tylko z trzech głównych składników: świeżego soku z arbuza, mąki kukurydzianej i cukru. Smakuje świeżo i delikatnie (jest również bezglutenowy i wegański). Poszczególne odmiany deserów można miksować smakowo, by uzyskać…

8 lipca 2021

Spaghetti cacio e pepe to prosty, aczkolwiek ciekawy wybór na letni obiad. Podobnie jak carbonara, ten klasyczny makaron jest doskonałym przykładem przepisu, który jest czymś znacznie lepszym niż jego składowe. Ma tylko pięć składników — makaron, masło, pieprz, pecorino romano i żółtko, które tworzą jedwabisty sos, który podkreśla aromatyczny smak czarnego pieprzu. Jeśli lubisz makaron…

Tagi: cacio e pepe, Spaghetti, włoski obiad, włoski przepis
28 czerwca 2021

Kolejną odsłoną włoskiej, słodkiej ochłody na lato jest semifreddo. To mrożony deser, którego głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana. Ma konsystencję mrożonego musu . Hiszpański odpowiednik takiego deseru nazywa się semifrío . Powstał około XIX wieku. Popularność zyskał jednak dopiero na początku XX wieku. Jednym z jego opcjonalnych składników jest Limoncello. W przypadku przygotowania deseru w wersji dla najmłodszych, należy…

Tagi: przepis włoski, Semifreddo al limone, włochy
28 czerwca 2021

Panna cotta to rodzaj deseru pochodzenia północnowłoskiego. Jako jego źródło wymienia się Emilię-Romanię, Piemont lub Toskanię.   Nazwa panna cotta nie była wymieniana we włoskich książkach kucharskich przed latami 60. Jedna niezweryfikowana historia mówi, że została wynaleziona w Langhe na początku XX wieku. Słownik z 1879 r. wspomina o potrawie zwanej „angielskie mleko”, przyrządzanej ze śmietanki gotowanej z żelatyną i formowanej. Inne źródła podają, że latte…

Tagi: panna cotta, przepis włoski