Przepisy - Bottega Del Gusto

Przepisy

14 kwietnia 2021

Brodetto to idealne połączenie smaków lądu i morza, proste, ale reprezentatywne dla lokalnej tradycji kulinarnej danie. Kiedyś przygotowane było przez rolników i rybaków, dziś to prawdziwa smakowa rozkosz na najbardziej eleganckich stołach Włoch.   Brodetto ma fascynującą historię, która sięga końca XIX wieku. Legenda mówi, że po raz pierwszy zupa ta została przygotowana przez żonę…

Tagi: brodetto, włoski przepis, zupa rybna
12 kwietnia 2021

Umbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto.   Pieczony gołąb…

Tagi: kuchnia umbrii, Piccione arrosto, pieczony gołąb, umbria, włoski przepis
29 marca 2021

Wydaje się, że przygotowanie bobu, czyli smacznej przekąski o charakterystycznym smaku, jest wyjątkowo proste. Przepis można jednak urozmaicić, dodając do tego trochę nut pochodzących z Włoch. Dzięki temu zapewni się sobie doznania, których nie doświadczyło się nigdy wcześniej! Jak więc przygotować bób po sycylijsku?   Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości warzywo. Bób uprawiany…

Tagi: bób, bób po sycylijsku, danie włoskie, włoski przepis
29 marca 2021

Maritozzi to lekko wydłużone „paninetti”, typowe dla stolicy Włoch, Rzymu. Charakteryzuje się miękkim i słodkim ciastem przygotowanym z oliwy z oliwek, cukru, orzeszków pinii, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczy. Nazywa się je „maritozzi del fornaio”. Tak przynajmniej określał je słynny gastronom Luigi Carnacina w swojej książce „Rzym w kuchni”. Maritozzi były historycznie robione tylko podczas Wielkiego…

Tagi: deser, deser włoski, Maritozzi, włoska kuchnia
12 marca 2021

Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy…

Tagi: minestra di pasqua, włoska kuchnia, włoski przepis, włoskie danie, zupa wielkanocna
3 marca 2021

Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu ​​pistacjowego.   Wafelek cannolo jest chrupiący….

Tagi: cannoli, deser włoski, kuchnia włoska, przepis włoski, włoskie słodycze
26 lutego 2021

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na…

Tagi: Agnello alla Pastora, kuchnia włoska, przepis włoski
18 lutego 2021

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia?…

Tagi: kuchnia włoska, mortadela, przepis włoski, pulpety
12 lutego 2021

Sebadas to deser, nazywany różnymi językowymi wariantami: seada, sebada, seatta, sevada, sabada, jak również casgiulata. Dziś jest oferowany o każdej porze roku, a kiedyś przygotowywano go głównie na Święta Wielkanocne. Składał się z kwaśnego, świeżego sera owczego, a w niektórych regionach również z krowiego. Formowano go w okrągłe kształty tak duże, jak talerz.   Sebadas…

Tagi: deser włoski, kuchnia włoska, sardynia, sebadas
1 lutego 2021

Stracchino to ser włoski przeznaczony do miękkiego ciasta. Produkowany jest z mleka krowiego. Oprócz Lombardii również Toskania umieściła go na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.   Etymologia nazwy odnosi się do wykorzystywania mleka od „zmęczonych” krów po wypasie. Wyobrażano sobie pasterzy wracających latem z krowami z pastwisk górskich. Były “strache”, czyli zmęczone. Produkowały niewiele mleka, z którego ich właściciele robili wspomniane stracchino.   Wątpliwa, ale zarazem dość pomysłowa jest…

Tagi: kuchnia włoska, pizza, stracchino, włoski przepis
21 stycznia 2021

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.   Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i…

Tagi: kuchnia włoska, Strangolapreti, włoski obiad
13 stycznia 2021

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.   Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…

Tagi: kuchnia włoska, mozzarella, przepis włoski, szafran, włoskie przepisy