Pochodzi ono z Veneto i jest klasycznym kupażem ze szczepów charakterystycznych dla tego regionu. Typową cechą rodziny tych win jest miękka tanina i zrównoważona budowa. Natomiast Valpolicella Ripasso wyróżnia się na tle swoich braci. Jest bogatsze o dodatek moszczu, wytłoczonego z suszonych winogron: Molinara, Rondinela, Corvina Veronese oraz Corvinone i dzięki temu nabiera większej mocy, jest pełniejsze i bardziej soczyste. Jego garbniki pozostają wprawdzie miękkie, ale za to stają się trwalsze i ciut słodsze.
Valpolicella Ripasso łączy w sobie charakter królewskiego Amarone z Valpolicellą Classico, pozostawiając tylko dla siebie intensywny aromat dojrzałych owoców, wzbogacony o subtelne nuty wanilii. Wszystko to dzięki krótkiemu dojrzewaniu w dębowej beczce. Jego ciemnorubinowa suknia, uwodzicielski aromat dojrzałej wiśni, pestek ciemnych owoców oraz aksamitne muśnięcie dębowej beczki, zaprowadzą Cię do długiego finiszu szlachetnych tanin.
Wino to polecamy z grillowanym mięsem oraz dojrzałymi, twardymi i wyrazistymi serami. Sprawdzi się również jako bohater wieczoru podczas spotkania ze znajomymi.
Życzymy udanych zakupów!
Bottega Del Gusto