Ponownie wracamy na “obcas włoskiego buta” do Puglii, aby zaprezentować trzeci z głównych czerwonych szczepów tego południowego regionu. W odróżnieniu od swoich kolegów – Primitivo i Negroamaro – Nero di Toria jest nieco lżejsze, a jego owocowy bukiet wzbogacony jest o subtelnie, mineralno-ziołowe akcenty.
Z racji na swoją wysoką kwasowość i późne dojrzewanie rzadko występuje solo, raczej uzupełnia inne kupaże. Tymczasem winnica Terrecarsiche, aby pokazać charakter winogron uprawianych na północy Apulii, postawiła na wino tylko z tego rdzennego szczepu. Odpowiednia winifikacja, krótki kontakt z beczką oraz dojrzewanie w butelce ułożyły Nero di Toria dając mu czysty bukiet wiśni, fiołków i delikatnych ziół, kończąc na kakao. Mimo iż mniej popularne, to południowe wino dużo lepiej znosi starzenie i może nas miło zaskoczyć. Otwierając świeży rocznik, dobrze poprzedzić krótką dekantację, niech złapie oddech oraz wiatr w żagle.
Wyrazista, acz łagodna tanina oraz ożywcza kwasowość wspaniale połączą się z pastą z mięsem lub warzywami, koniecznie w sosie pomidorowym. Zajrzyj do naszej winiarni w weekend 24-25.11.18., a zakupisz go w specjalnej cenie. Zapraszamy!