We Włoszech, podobnie jak w Polsce, przywiązuje się ogromną wagę do Świąt Bożego Narodzenia. Najważniejsze w tym szczególnym okresie to być w gronie rodziny. Istnieje nawet takie powiedzenie “Spędzaj Boże Narodzenie w gronie rodziny, a Wielkanoc z kim chcesz” – Włosi bardzo często przypominają te słowa. Dla nich święta to czas połączenia i pojednania się z bliskimi, nawet tymi, którzy na co dzień mieszkają bardzo daleko.
Najpierw razem biesiadują przy stole, jedząc wcześniej przygotowane specjały, na przykład potrawy rybne jak bakala oraz pasty, na przykład spaghetti cozze e vongole. Potem spędzają czas w gronie rodziny i przyjaciół. Godzinami grają w: karty, tombolę (bingo) i inne gry.
W Pierwszy Dzień Świąt podaje się zupę, najczęściej rosół, lasagnę oraz indyka. Typowe ciasta, których nie może zabraknąć na świątecznych stołach to Panettone i Pandoro – symbolizujące szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok.
Typową tradycją Bożego Narodzenia we Włoszech są szopki. Oprócz tego, że znajdziemy je w każdym kościele, zobaczymy je również w każdym domu. Przygotowane z wielką starannością, czasem rozmachem, potrafią zająć pół pokoju. W wielu miastach organizowane są imprezy z udziałem żywej szopki, czyli presepe vivente.
Okres świąteczny we Włoszech jest wesoły. Zewsząd rozbrzmiewa muzyka, a na rynkach miast i w kościołach organizowane są koncerty. Dodatkowo klimat budują pięknie udekorowane ulice oraz place, które zachęcają wszystkich do długich spacerów.
Może i Wy w tym czasie odwiedzicie jedno z włoskich miast, zachęcamy Was do tego. Buone Feste!!!