Abruzja w świecie winiarskim najczęściej kojarzona jest z Montepulciano d’Abruzzo – drugim najpopularniejszym pod względem nasadzeń szczepem, z którego produkuje się we Włoszech wina czerwone. Tymczasem ten położony nad Adriatykiem środkowowłoski region może poszczycić się także bardzo ciekawymi winami białymi i różowymi. Nazwy takie, jak Pecorino (i nie chodzi tutaj o ser!), Trebbiano czy Cerasuolo spotykane są w Polsce coraz częściej, jednak wina te nadal wydają się stosunkowo mało znane. W związku z tym, poza wspomnianym Montepulciano (w dwóch wersjach) chcemy zaprezentować Państwu kilka charakterystycznych win abruzyjskich, mając nadzieję, że znajdą swoich wiernych fanów.
Podczas degustacji będziecie Państwo mieli możliwość spróbowania:
-Spinelli Terre di Chieti Percorino Zite,
-Tenuta Antonini Trebbiano d’Abruzzo,
-Tenuta Antonini Cerasuolo d’Abruzzo,
-Spinelli Montepulciano d’Abruzzo Tatone,
-Marina Cvetic Montepulciano d’Abruzzo Riserva.
oraz indywidualne talerzyki degustacyjne pysznych przekąsek, przygotowane przez zespół naszej restauracji!