Jeśli mowa o włoskich winach musujących, nasunąć nam się może kilka skojarzeń. Wszyscy chyba słyszeliśmy o Prosecco, które od lat święci triumfy, szczególnie w okresie letnim. Niektórym zapewne obiła się o uszy nazwa Franciacorta. Nie sposób także nie wspomnieć o słodszych trunkach – Lambrusco lub Fragolino.
Tymczasem również w innych włoskich regionach winiarskich produkowane są ciekawe wina musujące, zarówno frizzante, jak i spumante, głównie wytrawne. Niektóre z nich są tworzone metodą tzw. tradycyjną (szampańską), inne zaś metodą Charmata-Martinottiego (chociażby Prosecco). W trakcie tej degustacji chcielibyśmy zaproponować Państwu kilka win musujących – cztery białe oraz jedno różowe – tworzonych w różnych zakątkach Italii, jak również przybliżyć tajniki różnych sposobów produkcji win z bąbelkami. Idealna degustacja na początek lata!
Podczas tej bąbelkowej degustacji będziecie Państwo mieli możliwość zapoznania się z poniższymi winami:
-Prosecco Extra Dry Cantina Castelnuovo del Garda (Wenecja Euganejska)
-Terre Carsiche Agora Branco Frizzante (Apulia),
-Vino Spumante Ceci 1938 Brut (Emilia-Romagna),
-Piancastello Zero Riserva Endrizzi (Trydent-Górna Adyga)
-Franciacorta Berlucchi Cuvee Imperiale Max Rose (Lombardia)
oraz indywidualne talerzyki degustacyjne złożone z pysznych przekąsek dostępnych w naszej ofercie!