Winorośl w cieniu Etny, czyli wieczór z winami z Sycylii
W trakcie naszej kolejnej degustacji na Woli chcielibyśmy zaprosić Państwa na Sycylię. Ta największa wyspa Morza Śródziemnego przez lata produkowała najwięcej wina we Włoszech i choć została wyprzedzona przez inne regiony, to nadal ma do zaoferowania bardzo wiele. Począwszy od żyznych wulkanicznych gleb, które zawdzięcza aktywności wulkanu Etna, poprzez słodkie wina likierowe czy deserowe, aż po autochtoniczne szczepy winogron, zarówno białe, jak i czerwone, których często próżno szukać gdziekolwiek indziej.
Spośród tego bogactwa sycylijskich win wybraliśmy z naszych półek kilka ciekawych pozycji, powstałych z różnych gron i w różnych stylach. W ten czwartkowy wieczór zaprezentujemy, poza winami wytrawnymi – dwoma białymi oraz dwoma czerwonymi – również słodkie wino deserowe Marsala, w równie słodkim towarzystwie.
Podczas degustacji przedstawimy Państwu poniższe etykiety:
-Cantine Paolini Zibibbo,
-Donnafugata Anthilia,
-Donnafugata La Bella Sedara,
-Cusumano Benuara (wraz z porcją degustacyjną jednego z naszych dań),
-Martinez Marsala Superiore Garibaldi Dolce.
oraz indywidualne talerzyki degustacyjne złożone z pysznych przekąsek, dostępnych w naszej ofercie!