Winnica Tre Donne - Bottega Del Gusto

Winnica Tre Donne

Wino z Piemontu

Winnica Tre Donne znajduje się w regionie Piemontu w północno-zachodnich Włoszech, na słynnych wzgórzach Langhe. Słyną z takich wyśmienitych win jak Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Barbera, Dolcetto i inne. Winnice stoją na szczycie wzgórza w pobliżu wioski Neive, w obszarze uprawy winorośli Barbaresco. Rodzinna winnica Państwa Lequio produkuje wino od 1850 roku, a w ostatnich latach rozrosła się poprzez zakup i dzierżawę winnic w obszarach uprawy winorośli Barolo, Roero i Gavi, aby móc zaoferować swoim klientom pełną gamę win piemonckich.

Dziś tę ugruntowaną tradycję winiarską kontynuują siostry (Rosanna-Daniela-Antonella) przy wsparciu swoich mężów. Etykieta Tre Donne podkreśla fakt, że biznes jest prowadzony przez ‘Trzy Kobiety’.

Winnica tygodnia: Tre Donne

Zapraszamy na zakupy, aby poczuć wyjątkowe smaki i aromaty płynące wprost ze wzgórz Piemontu.

W dniach 7.08 – 13.08 obowiązuje promocja:

👉 10% rabatu przy zakupie już 1 butelki wina od Tre Donne,

👉 15 % rabatu przy zakupie od 6 butelek dowolnych win od Tre Donne.

Wśród szerokiej oferty win posiadamy m.in. etykiety:

  • Tre Donne BAROLO DOCG – czerwone, mocne wino wytrawne o bardzo owocowym i pikantnym aromacie, z nutami mocno dojrzałych wiśni. Ręczna selekcja winogron. Zbiory odbywają się pod koniec października. Fermentacja odbywa się stalowych tankach w kontrolowanej tempetarurze. Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego Alier przez około 36 miesięcy. Kolejne starzenie wina odbywa się w butelkach przez około 10 miesięcy. Wino idealne do leżakowania z dużym potencjałem starzenia się. Mocne i wyczuwalne taniny sprawiają, że wino idealnie komponuje się z długo gotowanymi mięsami. Mięsa smażone, duszone z winem z marynowanymi warzywami doskonale wyciągną z wina to co najlepsze. Wyśmienicie pasuje do bardzo dojrzałych owczych lub kozich serów.
  • Tre Donne BARBARESCO DOCG – czerwone wino wytrawne o ciemnym czerwonym kolorze z odcieniami granatu. Posiada umiarkowaną kwasowość. Zbiory winogron są ręczne w połowie października. Fermentacja alkoholowa odbywa się w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Fermentacji poddawane jest w dwóch etapach: 70% wina dojrzewa przez trzy lata w beczkach z dębu francuskiego. Kolejne 30 % starzeje się w innych beczkach dębowych przez około 2 lata. Na końcu wino jest mieszane i butelkowane. Starzone w butelce około 8 miesięcy. Wino uwielbia leżakować. Idealnie komponuje się z makaronami, ciężkim sosem pieczeniowym, grzybowym oraz rissoto z winem. Idealnie współgra z mięsem jagnięcym, wołowiną i gulaszem. Wspaniały kompan serów krowich, owczych i kozich.
  • Tre Donne ROERO ARNEIS DOCG –  wino białe, wytrawne, o jasno żółtej, słomkowej barwie z zielonkawymi refleksami. Bardzo intensywny owocowy aromat. Przeważają nuty zielonych tropikalnych owoców takich jak: ananas czy grejpfrut. Zbiory owoców rozpoczynają się w połowie września. Tłoczenie owoców odbywa się bez dostępu tlenu w niskiej temperaturze. Fermentacja przebiega w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Moszcz pozostaje w tankach przez około 4 miesiące wraz z powstałym osadem, który jest stale mieszany. Następnie wino jest filtrowane i stabilizowane na zimno. Rozlanie wina odbywa się wiosną. Wino leżakuje w butelce przez około 6 miesięcy.  Doskonale pasuje do dań ze skorupiaków oraz białych mięs. Idealne jako aperitif bez względu na porę roku. Wino uwielbia makarony z dodatkiem chilli oraz pachnącymi przyprawami. Doskonałe z rybami (sardynki, makrele). Podkreśla smak kurczaka, szynki czy cielęciny. Świetnie współgra z włoskimi przystawkami. Świetne z młodymi serami takimi jak: mozzarela czy ricotta.
  • Tre Donne MOSCATO DASTI DOCG – wino białe, słodkie, o słomkowo żółtej barwie z zielonkawymi refleksami. Posiada bardzo delikatny bukiet dzikich kwiatów i owoców cytrusowych. W smaku lekko słodkie o neutralnej kwasowości i lekko gorzkim posmaku. Winifikacja polega na bardzo delikatnym wyciskaniu soku z winogron aby wydobyć ze skórek jak najwięcej aromatu. Podczas produkcji wytwarza się naturalny osad, który jest stopniowo oddzielany od wina. Fermentacja wina odbywa się w niskiej temperaturze. Wino przebywa w butelce przez około 15/ 18 dni. Moscato idealnie pasuje do świeżych egzotycznych owoców. Świetnie komponuje się z sałatkami i galaretkami owocowymi. Doskonałe do każdego rodzaju ciast ze śmietaną, kremami i wanilią. Bardzo dobre ze wszystkimi lodami.

Zapraszamy do poznania całej oferty win Tre Donna w naszych sklepach!

Uwaga! Oferta obowiązuje tylko w delikatesach stacjonarnych:

Bottega del Gusto – delikatesy, winiarnia i kawiarnia
ul. K. Gierdziejewskiego 7
02-495 Warszawa-Ursus

Bottega del Gusto – delikatesy, winiarnia i restauracja
ul. Jana Kazimierza 23
01-248 Warszawa – Wola