Dzięki kwitnącemu handlowi Włoch z Imperium Osmańskim, na Półwysep Apeniński przywędrował nowy napój – kawa. Na początku pojawiła się ona w Wenecji w 1600 roku, a potem rozprzestrzeniła się na cały kraj. Na przestrzeni lat picie kawy stało się nieodłącznym, codziennym rytuałem Włochów.
Dziś kawa pijana jest zwykle do wszystkich posiłków, z wyjątkiem poranków, gdzie spożywa się ją jeszcze przed śniadaniem. Najczęściej drugą kawę wypija się w barze razem z pysznym cornetto.
Wszystkie kawy z mlekiem zwykle zamawiane są do godziny 11.00. Cappucino po południu nie jest tam w zwyczaju, bo dla każdego Włocha mała czarna – czyli espresso – to podstawa.
Poniżej przedstawiamy rodzaje kaw, podawanych na styl włoski. Powinno Wam to ułatwić poruszanie się po włoskich kawiarniach.
– Espresso – mocna kawa podawana w małej filiżance. Cechą charakterystyczną jest unosząca się na powieszchni pianka nazywana cremą.
– Doppio – to podwójne espresso, zamawiane podobnie jak espresso.
– Lungo – zaparzana z większą ilością wody niż espresso.
– Ristretto – przygotowywana z mniejszą ilością wody niż espresso. Jest dużo mocniejsza.
– Corretto – to espresso z dodatkiem grappy, koniaku lub sambuki.
– Cappuccino – to espresso ze spienionym, lekko ciepłym mlekiem, często posypywane kakao.
– Macchiato – to espresso z odrobiną mlecznej pianki.
– Latte macchiato – to espresso z dużą ilością spienionego mleka.
– Caffelatte – espresso z większą ilością mleka niż w cappuccino.
Zapraszamy na pyszną kawę do Bottega Del Gusto!