Pozornie zasady są proste. Im ser twardszy, tym bardziej pasuje do czerwonego, długo dojrzewającego wina. Sery półtwarde także najlepiej komponują się z tymi czerwonymi, ale ze średnim okresem dojrzewania, jak również z białymi, wytrawnymi. Pleśniowe świetnie rozwijają bukiet smaków przy trunkach o lekko owocowej nucie, natomiast wędzone przy bogatych w smaku słodkich odmianach wina.
Klucz zarówno w przypadku przetworów włoskich i francuskich jest ten sam – jeśli produkt pochodzi z jednego regionu, powinien dobrze komponować się z innym, który został wyprodukowany w tym samym miejscu. W myśl tej zasady, lekkie czerwone wina włoskie, takie jak Valpolicella idealnie pasują do Fontiny. Rzecz jasna każdy koneser może sobie pozwolić na szaleństwo i połączyć choćby wytrawne wino z bardzo delikatnym serem, ale takie rozwiązania przypadną do gustu przede wszystkim smakowym ryzykantom.
Asiago – idealnie komponuje się z klasycznymi wytrawnymi winami włoskimi wysokiej klasy
Fontina – świetnie przenika się z Valpolicellą
Gorgonzola – najlepsza z winami o ciepłym i bogatym smaku jak Chianti
Mozarella – najbardziej pasować będzie wino białe i różowe
Parmezan – kolejny ser pasujący do Chianti
Pecorino – najlepiej dopełniać się będzie z winem dedykowanym takim, jak Pecorino Terre di Chieti
Ricotta – warto postawić na wina szczepu Pinot Grigio
Tallegio – dobrze komponuje się z winami różowymi
Najlepszym sposobem określenia, które produkty do siebie pasują, jest postawienie na metodę prób i błędów. Doskonałym pomysłem na piątkowy relaks z przyjaciółmi będzie zorganizowanie wieczoru pod znakiem sera i wina, podczas którego wspólnie będziecie próbować różnych smaków w kompozycji z poszczególnymi rodzajami win. Pyszna zabawa gwarantowana!
Najlepsze włoskie produkty znajdziecie na bottegadelgusto.pl!