17 grudnia 2020

Spaghetti alla chitarra

Spaghetti alla chitarra dosłownie tłumaczy się jako „spaghetti gitarowe”, ponieważ tradycyjnie jest wyciskane w długie pasma spaghetti za pomocą nitkowego noża do makaronu chitarra. Ciasto na makaron jest zamykane próżniowo i pozostawione na jeden dzień do odpoczynku, co jest kulinarną sztuczką, dzięki której jest gładkie i całkowicie połączone. Niektórzy bratają ten wyjątkowy przepis na domowe spaghetti alla chitarra z pysznym sosem pomidorowym (na przykład z Santa Rosa Pezzettoni) z dodatkiem bazylii i oliwek Taggiasca.

Pochodzenie chitarry wciąż nie jest jasne. Wiadomo tylko, że tradycyjna receptura z prowincji Teramo powstała na początku XIX wieku lub nawet wcześniej. Dawniej makaron krojono specjalnym wałkiem z nacięciami, aby nadać mu określony kształt. Chociaż spaghetti alla chitarra pochodzi z Abruzji, można znaleźć jego różne wersje i nazwy nawet w południowej części Włoch. Nazywa się tonnarelli w Lacjum, torchioli, troccoli lub truoccoli w Basilicacie i Perugii lub maccheroni crioli w Molise.

W Abruzji maccheroni alla chitarra są najczęściej przygotowywane z wieprzowiną, wołowiną i jagnięciną. W niektórych rejonach (np. Teramo) tradycyjnym smakowym dopełnieniem jest sos pomidorowy z klopsikami wołowymi, tzw. pallotyna.

 

Czas przygotowania:Godzina (bez czasu lezakowania)

Składniki

Składniki na ciasto makaronowe:

  • 750 g mąki makaronowej

  • 250 g mąki z kaszy manny

  • 300 g żółtek jaj

  • 3 1/2 jajka

  • 50 g wody

Składniki na sos:

  • 500 g posiekanych pomidorów śliwkowych

  • 50 g posiekanej świeżej bazylii

  • 10 g kruchej soli morskiej

  • 50 g oliwy extra vergine (najlepiej z oliwek Taggiasca)

  • 100 g grubo posiekanych oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki chili

  • 1 szczypta soli

  • Bakłażan (do smaku)

  • Parmezan (do smaku)

 

 

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta na makaron:

  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę makaronową, mąkę z kaszy manny i sól. Na środku zrób dołek.

  • Wbij jajka (żółtka i całe jajka) oraz dodaj wodę.

  • Mieszaj składniki, aż połączą się w ciasto. Następnie zacznij ugniatać przez 5-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

  • Uformuj kulkę, owiń ciasto w folię spożywczą lub umieść w worku próżniowym. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.

2. Przygotowanie sosu pomidorowego:

  • Pomidory pokrój na kawałki i umieść w misce.

  • Polej oliwą, posyp solą i bazylią. Marynuj przez 30 minut.

3. Przygotowanie pasztetu z oliwek:

  • Zblenduj oliwki, czosnek, chili i szczyptę soli w blenderze, aż uzyskasz gładką, lekko grudkowatą pastę.

  • Przełóż pastę do pojemnika, przykryj folią spożywczą.

4. Rozwałkowanie ciasta makaronowego:

  • Następnego dnia wyjmij ciasto z worka próżniowego i lekko je spłaszcz.

  • Rozwałkuj ciasto za pomocą maszyny do makaronu, zaczynając od najszerszego ustawienia. Zmniejszaj ustawienie, aż osiągniesz grubość ciasta 0,5 cm.

5. Formowanie makaronu:

  • Pokrój ciasto na długie pasma spaghetti za pomocą krajarki do makaronu chitarra.

  • Zwiń makaron w gniazda o wadze ok. 100 g każde i posyp delikatnie mąką, aby się nie skleił.

6. Gotowanie makaronu:

  • Gotuj makaron w dużym garnku z osoloną wrzącą wodą przez 3 minuty lub do momentu, aż będzie al dente.

  • Odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania.

7. Przygotowanie sosu:

  • Zmiksuj marynowane pomidory na gładką masę, przepuszczając przez drobne sito, aby pozbyć się pestek i skórek.

  • Przenieś sos na patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu.

8. Łączenie składników:

  • Dodaj ugotowany makaron do patelni z sosem pomidorowym. Wymieszaj, dodaj posiekaną bazylię, oliwę, sól oraz chili do smaku.

  • Można dodać starty parmezan i pokrojony w kostkę bakłażan (smażony na oliwie, jeśli chcesz).

Podawaj świeży makaron z sosem pomidorowym, posypany parmezanem i udekorowany bakłażanem.

Smacznego!