Sommelier poleca: Jakie wina pasują do szparagów?Szparagi, zarówno zielone jak i białe, królują na talerzach zaledwie przez dwa miesiące w roku.
Do szparagów na oliwie, czy maśle, kiedy zależy nam na wyodrębnieniu smaku samych szparagów najlepiej podać rześkie Sauvignon Blanc. Idealne będą z północnych Włoch, które słyną z produkcji wybitnych win białych, takie jak Friuli, czy Alto Adige. Moje propozycje to macerowane bez skórek Sauvignon z winnicy Pitars, bądź bardziej złożone i mineralne Sauvignon z winnicy Le Bellanote, którego kwasowość i odrobinie słony akcent na finiszu uwielbiają towarzystwo chrupkich szparagów. Z Alto Adige proponuje Sauvignon z Cantine D’Isera, którego chrupka kwasowość aż prosi się o talerz świeżych szparagów.
Do szparagów z jajkiem sadzonym(lub w koszulce) i sosem holenderskim warto wybrac białe wina mocniej zbudowane, które jednak nie są zdominowane przez waniliowo-kremowe nuty beczki. Moja propozycja to Madre Goccia z Tenuta Iuzzolini, które lączy w sobie chardonnay dojrzewajace przez krótki okres w dębowych beczkach oraz Greco, które nadaje winu wspaniałej sprężystości i łączy ożywczą kwasowość przywodząca na myśl dojrzałe owoce cytrusów, przechodzące z akcentami suszonych moreli i subtelną kremowa struktura na podniebieniu.
Zawijane w klasyczną włoską szynkę dojrzewającą szparagi proszą o towarzystwo białych win z odrobiną cukru resztkowego na finiszu. Chrupiące zielone pałeczki i słonawe Prosciutto di Parma zostaną wspaniale podkreślone smakiem wytrawnego Moscato Giallo od Tiefenbrunera z Alto Adige. Kwiatowo Cytrusowy aromat z wyraźną obecnością dojrzałego melona na podniebieniu pozostawia wspaniałą harmonię smaków. Warto również spróbować delikatnych Rieslingów, jak choćby nasz Reguta Riesling ze słynnego regionu Friuli, którego delikatność i owoc nie są zdominowane słodyczą, a utrzymują przyjemny balans. A miłośników bąbelków zachęcamy do wypróbowania połączenia z Serre Prosecco Valddobiadene Extra Dry. W słoneczny dzień na tarasie trudno o bardziej orzeźwiające połączenie 🙂