Czekoladowe sycylijskie cannoli | Bottega del Gusto

Czekoladowe sycylijskie cannoli

Desery
Czekoladowe sycylijskie cannoli
3 marca 2021

Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu ​​pistacjowego.

 

Wafelek cannolo jest chrupiący. W jego środku znajduje się słodka masa wzbogacona kandyzowanymi owocami, kroplami czekolady, aromatem wanilii i / lub cynamonu. Zazwyczaj dekoruje się go cukrem pudrem i posiekanymi orzechami (migdały, pistacje, orzechy laskowe), które umieszcza się na porcji nadzienia wychodzącej z wafla.

 

Historia cannoli jest w pewnym sensie niepewna. Pochodzenie tego deseru można zrekonstruować za pomocą przypuszczeń i wskazówek ze starożytnych pism. Wydaje się pewne, że cannoli ma bardzo dawne początki. Z biegiem czasu ulegało jednak znacznym zmianom, aż do dnia dzisiejszego.

 

Jako pierwszy wspomniał o cannoli Cyceron w 70 roku pne. Podczas podróży na Sycylię zafascynował się „Tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte fartus”, czyli tubą z mąki wypełnioną miękką śmietaną mleczną. Jedna z hipotez powstania deseru jest także związana z dominacją arabską. Chociaż ricotta to produkt, który istnieje na Sycylii od dawna, to Arabowie zmieszali ją z cukrem, tworząc wyśmienity krem, który jest podstawą sycylijskiej słodyczy.

 

Inna hipoteza, mocno poparta przez dziennikarza i historyka Gaetano Basile, mówi o cannoli, które powstały jako typowy deser okresu karnawału. Miał być żartem, czymś zabawnym i jednocześnie lekceważącym, dlatego wybrano kształt… fallusa. Nie można go było zaprezentować dokładnie tak, jak został zaprojektowany, więc wykonano cięcia po obu stronach. Tak narodziło się cannoli, jakie znamy dzisiaj.

 

 

Składniki

– 2 duże jajka
– 60 ml słodkiego wina
– oliwa z oliwek
– 250 g mąki zwykłej lub mąki Tipo 00
– 1 litr oleju słonecznikowego
– 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70%)
– 100 g prażonych orzechów laskowych
– 600 g wysokiej jakości sera ricotta
– łyżeczka pasty waniliowej
– 2 łyżki miodu
– 2 czubate łyżeczki kakao w proszku

 

 

Sposób przygotowania

1. W dużej misce ubij 1 jajko ze słodkim winem i 3 łyżkami oleju.
2. Stopniowo dodawaj mąkę aż utworzy kulę ciasta.
3. Ugniataj przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę.
5. Wlej olej słonecznikowy do patelni i pozostaw do ogrzania do 180ºC.
6. Ugnieć ciasto w duży rulon o średnicy około 4 cm.
7. Pokrój na krążki o grubości pół cm i zwiń w kulki, a następnie rozprowadź na posypanej mąką powierzchni do grubości 2 mm.
8. Lekko posyp mąką metalowe rurki cannoli, a następnie owiń wokół nich kółko ciasto, uszczelniając brzegi ubitym jajkiem.
9. Ostrożnie zanurzaj je w gorącym oleju na zaledwie 1 minutę, aby uzyskać lekko złoty kolor.
10. Przełóż ciastka na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć tłuszcz, a następnie wyciśnij foremki i delikatnie zsuń cannoli.
11. Rozpuść czekoladę.
12. Orzechy laskowe ubij w moździerzu i tłuczku.
13. Odcedź ricottę, a następnie zmiksuj w robocie kuchennym z pastą waniliową, miodem, kakao aż będzie gładka.
14. Przelej nadzienie do kannoli.
15. Skrop czekoladą, posyp orzechami.

Smacznego!