Melanzane al forno con mozzarella - przepis - Bottega Del Gusto - strona

Melanzane al forno con mozzarella

Lunch
Melanzane al forno con mozzarella
6 października 2021

Piękne dla oka i dobre do jedzenia są pieczone bakłażany z mozzarellą, doskonałe danie każdej porze roku, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy warzywa te są w kraju najtańsze. Melanzane al forno con mozzarella to łatwy przepis, którego składniki można urozmaicić w zależności od okazji i liczby dostępnych bakłażanów. Można je podawać zarówno jako przystawkę, lunch lub jako dodatek do drugiego dania mięsnego.

 

Jest to danie kuchni wegetariańskiej, ale zapewniamy, że przepadać za nim będą także wielbiciele mięsa. Bakłażany to nadal nie tak popularne w Polsce warzywa, a odpowiednio przyprawione dysponują dużą ilością smaku i zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Składniki

– duży bakłażan
– oliwa z oliwek
– sól
– oregano
– mozzarella
– pomidory koktajlowe
– pieprz

 

 

Sposób przygotowania

1. Włącz piekarnik na 180 stopni.
2. Bakłażany pokrój w plastry o grubości około 1-2 cm.
3. Posmaruj je oliwą, posól i dodaj szczyptę oregano.
4. Pokrój pomidory w kostkę.
5. Plastry bakłażana ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na każdy z nich nałóż łyżkę pomidorków koktajlowych.
6. Piecz je przez około 20 minut.
7. Wyjmij je z piekarnika i do każdego bakłażana dodaj plasterek mozzarelli.
8. Ponownie piecz przez kolejne 2 minuty, aż ser całkowicie się rozpuści.
9. Podawaj upieczone jeszcze gorące, zanim ostygną.