Cannoli - Bottega Del Gusto

Cannoli

Desery
Cannoli
2 stycznia 2018

Sycylijskie chrupiące rurki z kremem z ricotty – kto raz spróbował, nie będzie mógł o nich zapomnieć. Legenda głosi, że ten boski deser pochodzi z obszarów Palermo i Messyny i był przygotowywany na karnawałową ucztę, najprawdopodobniej jako symbol płodności. Dziś – całe szczęście – jest on bardzo popularny i można skosztować go prawie we wszystkich włoskich kawiarniach. W naszych delikatesach także mogą Państwo zamówić prawdziwe cannoli, a dla tych z Państwa, którzy kochają przyrządzać desery samodzielnie – podajemy prosty przepis.

 

Składniki

Rurki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżki masła – miękkiego
1 żółtko
0,5 szklanki wytrawnego białego wina

szczypta soli

 

Nadzienie:

500g serka ricotta
0,5 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki śmietanki 36%
1/4 szklanki startej gorzkiej czekolady
1 cytryna

Pokruszone, niesolone pistacje – do dekoracji

 

Dodatkowo:

Foremki – rurki

Białko – roztrzepane

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania
  1. W średniej misce przesiać mąkę, cukier i sól.
  2. Kawałki masła wmieszać w mąkę palcami.
  3. Dodać żółtko i białe wino. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie, gęste, ale nie klejące.
  4. Tak przygotowane ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na ok. 1h.
  5. Po tym czasie ciasto wyjąć i pokroić na 4 mniejsze części. Nad każdą z partii ciasta należy pracować osobno, pozostawiając pozostałą część pod przykryciem, aby nie wyschło. Kulkę ciasta bardzo dobrze rozwałkować, nawet kilkanaście razy – celem jest wtłoczenie jak największej ilości powietrza w ciasto.
  6. Po takiej obróbce, rozwałkować ciasto bardzo cienko. Wyciąć kółka o średnicy ok. 8 cm.
  7. Wycięte okręgi nawinąć na foremki – rurki, w taki sposób, aby ranty na siebie zachodziły. Skleić ranty białkiem.
  8. Rozgrzać olej do 180 ͦ C. Trzymając szczypcami za wystającą część foremki, zanurzyć całość w oleju. Po chwili delikatnie zsunąć ciasto z foremki. Ciasto bez foremki wypłynie do góry, należy je delikatnie obracać, aby usmażyło się równomiernie z każdej strony. Po uzyskaniu złocisto – brązowego koloru, wyjąć gotowe rurki i odłożyć na ręcznik papierowy. Czynność powtórzyć dla wszystkich wyciętych okręgów ciasta.
  9. W średniej misce wymieszać/ zmiksować serek ricotta z cukrem i cynamonem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  10. W osobnej misce (lub w misce miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę do ubijania) ubić na sztywno śmietankę. Za pomocą gumowej szpatułki delikatnie wymieszać z serową masą.
  11. Dodać kawałki czekolady. Otrzeć skórkę z cytryny, dodać do kremu, wymieszać.
  12. Nadziać ostudzone rurki kremem. Posypać pokruszonymi pistacjami dla dekoracji. Podawać od razu:)

 

Jeśli jakimś cudem nie zjedzą Państwo wszystkiego na raz, przechowywać w lodówce.

Smacznego!