Spaghetti alla carbonara – włoski przepis - Bottega Del Gusto - strona

Carbonara

Kolacje
Carbonara
17 stycznia 2018

Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej klasycznych i popularnych potraw we Włoszech (i nie tylko). Wbrew pozorom, Włosi w ogóle nie używają do niego śmietany. Jedynymi składnikami potrzebnymi do powstania idealnej carbonary są dobry makaron, żółtka, włoski ser (Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano), Guanciale lub Pancetta oraz grubo mielony czarny pieprz.

Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu i wykorzystania prawdziwie włoskich produktów z naszych delikatesów:)

 

Składniki

Składniki na 2 porcje:

200g Spaghetti

200g Guanciale

4 żółtka

80g Pecorino Romano

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Pieprz czarny grubo mielony

Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania
  1. Guanciale pokroić w plasterki lub w drobną kostkę, następnie podsmażyć na patelni na małym ogniu do lekkiego zarumienienia, cały czas mieszając. Odstawić z ognia.
  2. W garnku zagotować wodę, osolić i ugotować makaron al dente wedle instrukcji na opakowaniu.
  3. Ser Pecorino Romano zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. W dużej misce roztrzepać widelcem żółtka, wymieszać z pieprzem i startym serem.
  5. Dodać do miski usmażone wcześniej Guanciale, wymieszać do połączenia się składników i utworzenia kremowej konsystencji.
  6. Ciepły, ugotowany makaron odcedzić, dodać do miski z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać. Sos powinien lekko zgęstnieć od ciepła makaronu.
  7. Przełożyć do głębokich talerzy, podawać posypane startym Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano.

Smacznego!