Orecchiette con "Ricotta e Nduja" - Bottega Del Gusto

Orecchiette con „Ricotta e Nduja”

Lunch
Orecchiette con „Ricotta e Nduja”
19 czerwca 2018

Pasta „Nduja e ricotta” to pikantne danie, prosto z kalabryjskiego przepisu. Dlaczego jest wyjątkowe? Ponieważ pozwala w pełni docenić niepowtarzalny smak Nduji. Nduja to miękkie i pikantne salami, wyjątkowy produkt kuchni regionu Kalabrii. Dodatek ricotty delikatnie zmiękcza pikanterię salami i nadaje całości przyjemną świeżą nutę.

Przepis na tą znakomitą pastę jest naprawdę prosty i szybki. Doskonały na romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Do dania doskonale będzie pasowało czerwone wino Ciro Rosso – nie tylko idealnie komponujące się ze smakiem dania, ale także pochodzące z tego samego regionu co przepis – Kalabrii.

 

 

Składniki

(porcja dla 2 osób):

200g makaronu Orecchiette

100g Nduja Calabrese (krem salami)

250g świeżego sera Ricotta Fresca

50g Precorino Romano

Pieprz czarny

 

 

Sposób przygotowania
  1. Makaron Orecchiette ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Woda z makaronu będzie potrzebna w dalszych krokach przepisu.
  2. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos. Do dużego garnka dodać „porwane”  kawałki Nduja Calabrese i Ricotta Fresca, zamieszać, gotować na średnim ogniu.
  3. Do gotującego się sosu wlać 2-3 łyżki wody z makaronu, mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Woda z gotowania makaronu zawiera skrobię, która doskonale zagęszcza sos. Zagotować.
  4. Do tak przyrządzonej pasty dodać odsączony makaron, delikatnie wymieszać. Do smaku dodać pieprz – wedle uznania.
  5. Przełożyć danie do głębokiego talerza. Posypać startym na tarce Pecorino Romano (wedle uznania).

Smacznego!:)