włoskie danie - Bottega Del Gusto
Tradycyjna włoska zupa wielkanocna – minestra di pasqua

Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy…

Crespelle alla fiorentina

Crespelle alla fiorentina smakują zupełnie inaczej niż polskie i nawet francuskie naleśniki. Są cienkie, aromatyczne i lekkostrawne.   Plotki historyczne wskazują, że Caterina de Medici wprowadziła te pikantne naleśniki do kuchni francuskiej z pomocą swoich toskańskich szefów kuchni. Sugeruje się, że w rzeczywistości naleśniki były florenckie, a Francuzi dostosowali je do tego, co teraz lubimy,…