przepis na obiad - Bottega Del Gusto
Risotto alla milanese

Risotto alla milanese (Risotto po mediolańsku) to klasyczne danie z kategorii Primi Piatti, czyli danie, które podajesz po antipasti. Charakteryzuje się delikatnym smakiem ryżu połączonym z aromatycznym szafranem, który nadaje potrawie wyraźny smak oraz piękny, złocisty kolor. Jest to jeden z najsłynniejszych specjałów kuchni mediolańskiej, obok takich dań jak Ossobuco (cielęca gicz duszona w białym…

Klasyczny przysmak Abruzji, czyli arrosticini

Arrosticini wydaje się zwykłym szaszłykiem, ale tak naprawdę jest potrawą o skomplikowanej historii i specyficznym przygotowaniu. Oryginalne danie kuchni abruzyjskiej wytwarzane jest z kastrowanego mięsa baraniego lub jagnięciny. Nie dziwi więc, że jego pierwotne pochodzenie to lata 30., góry i chaty pasterzy, którzy raczyli się potrawą po ciężkim dniu pracy. Szczególnie popularne było wśród mieszkańców…

Parmigiana di melanzane

Podejrzewa się, że oryginalna parmigiana di melanzane pochodzi z okolic Parmy, Sycylii lub Neapolu. Z tą pierwszą ma wiązać ją nazwa. Historycy jednak się o to sprzeczają, bowiem może to być wyłącznie konotacja z serem używanym do przygotowania dania, czyli parmezanem (rzecz jasna pochodzi z Parmy). Inni wskazują natomiast, że parmezan nie był tak istotnym…

Caponata po włosku

W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…

Polenta po włosku

Choć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo!   Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków…

Zupa minestrone

Zupa minestrone – jaki jest jej oryginalny przepis? Tego nie wiedzą nawet najstarsi Włosi! Wszystko dlatego, że rotował wraz z przemianami, które następowały w Wiecznym Mieście.   Początkowo było to tanie danie prostej ludności. Składało się z osolonej wody, płatków orkiszowych oraz dowolnej kompozycji warzyw. Podbój Italii i wiążący się z tym błyskawiczny rozwój infrastruktury…

Pizza neapolitana

Pizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu. Oryginalna pizza neapolitana (pizza napoletana) z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową…