przepis na obiad - Bottega Del Gusto
Caponata po włosku

W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…

Polenta po włosku

Choć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo!   Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków…

Zupa minestrone

Zupa minestrone – jaki jest jej oryginalny przepis? Tego nie wiedzą nawet najstarsi Włosi! Wszystko dlatego, że rotował wraz z przemianami, które następowały w Wiecznym Mieście.   Początkowo było to tanie danie prostej ludności. Składało się z osolonej wody, płatków orkiszowych oraz dowolnej kompozycji warzyw. Podbój Italii i wiążący się z tym błyskawiczny rozwój infrastruktury…

Risotto alla milanese

Pochodzi z północy Włoch, ale podbija serca smakoszy na całym świecie. Risotto alla milanese, bo o nim mowa, w Lombardii jest tak często spotykanie, jak makaron! Legenda głosi, że artysta pracujący w jednej z najsłynniejszych katedr na świecie, czyli mediolańskiej Duomo, podczas barwienia szkła proszkiem z szafranu, przypadkiem wsypał nieco do miski z ryżem. Piękny…

Pizza neapolitana

Pizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu. Oryginalna pizza neapolitana z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową passatą, mozzarellą i świeżą…