włoski obiad - Bottega Del Gusto
Strangolapreti

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.   Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i…

Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,…