deser włoski - Bottega Del Gusto
Czekoladowe sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu ​​pistacjowego.   Wafelek cannolo jest chrupiący….

Sebadas, czyli słodko-słony deser

Sebadas to deser, nazywany różnymi językowymi wariantami: seada, sebada, seatta, sevada, sabada, jak również casgiulata. Dziś jest oferowany o każdej porze roku, a kiedyś przygotowywano go głównie na Święta Wielkanocne. Składał się z kwaśnego, świeżego sera owczego, a w niektórych regionach również z krowiego. Formowano go w okrągłe kształty tak duże, jak talerz.   Sebadas…