włoski deser - Bottega Del Gusto
Zabaglione. Nietypowy włoski deser

Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.   Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w…

Bonet. Piemoncka słodycz

Nazwa tego XIX-wiecznego, piemonckiego deseru “bonet” po włosku oznacza „czapkę”. Skąd takie skojarzenie? Jedna z historycznych wersji wskazuje na to, że ciasto faktycznie wyglądem przypominało nakrycie głowy i tak skojarzyło się jego twórcom. Inna z kolei twierdzi, że deser ten stanowił „nakrycie” standardowego, piemonckiego obiadu i zwieńczenie posiłku. Nic dziwnego, że był swego czasu bardzo…

Cannoli

Sycylijskie chrupiące rurki z kremem z ricotty – kto raz spróbował, nie będzie mógł o nich zapomnieć. Legenda głosi, że ten boski deser pochodzi z obszarów Palermo i Messyny i był przygotowywany na karnawałową ucztę, najprawdopodobniej jako symbol płodności. Dziś – całe szczęście – jest on bardzo popularny i można skosztować go prawie we wszystkich…