Oryginalny przepis na Baba Napoletana | Bottega del Gusto

Baba Napoletana

Desery
Baba Napoletana
17 grudnia 2021

Kuchnia neapolitańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej tajemnice są zakorzenione w historii różnych narodów, które miały na nią wpływ. Przykładami są pizza, sartù, struffoli, a także przepis na baba napoletana. To deser, który nawiązuje do gugelhupf, wytrawnego pączka. Tę rumową babę podaje się zamoczoną w pysznym dipie rumowym, z którego można nawet stworzyć limoncello.

 

W pobliżu centrum Neapolu można znaleźć cukiernie, które sprzedają klasyczną baba napoletana lub przyozdobioną śmietaną i truskawkami lub śmietaną i wiśniami, w… wygodnych szklankach, w sam raz na spacer.

 

W Bottega del Gusto można zakupić gotowe ciasto na baba napoletana. Rzecz jasna można przygotować przepis od początku, jednak zachęcamy do skorzystania z naszej oferty.

Składniki

– 1,5 l wody
– 600 g cukru
– 300 g rumu

 

Sposób przygotowania

1. Wlej wodę do rondla.
2. Wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
3. Wyłącz ogień i dodaj rum.
4. Upieczoną Baba Napoletana z Bottega del Gusto namaczaj w roztworze przez 3-4 godziny.
5. Odwracaj masę co jakiś czas.
6. Miękki deser umieść na sitku, żeby usunąć nadmiar syropu (20-30 min.).
7. Podawaj z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

 

Buon Appetito!