Włoskie lunche, przepisy na lunch, drugie śniadanie - Bottega Del Gusto - strona

Przepisy na włoski lunch

22 września 2023

Ta wersja dania klasycznego, przygotowana jest bez laktozy i glutenu, dzięki czemu każdy może cieszyć się smakiem pysznej lasagne niezależnie od swoich nietolerancji czy alergii. Warto zaznaczyć, że nie trzeba rezygnować z pysznego jedzenia, aby dostosować się do swoich potrzeb żywieniowych. Przygotuj się na kulinarne doświadczenie, które zachwyci Twoje podniebienie, a jednocześnie zadba o Twoje…

Tagi: lasagne, lasagne bez glutenu, lasagne bez laktozy
13 września 2023

Bruschetta al Pomodoro to klasyczna włoska przekąska, która składa się z chrupiącego chleba, pomidorów, czosnku, oliwy z oliwek i bazylii. Powstało jednak wiele wariacji tego dania i do klasycznej wersji można dodać mozarellę, oliwki, ser kozi, szynkę parmeńską i wiele innych dodatków, które wzbogacą klasyczne włoskie danie. Oto przepis na prawdziwą włoską bruschettę:  

Tagi: bruschetta, bruschetta al pomodoro, dania włoskie, włoska bruschetta
28 sierpnia 2023

Przygotowanie dania z prawdziwą świeżą truflą to prawdziwa gratka dla miłośników wykwintnych smaków i aromatycznych dań. Przedstawiamy , jak przygotować delikatne tagliatelle z truflą, które zaskoczą Was swoim aromatem i smakiem.  

Tagi: czarna trufla, dania włoskie, danie ze świeżą truflą, kuchnia włoska, tagliatelle, tagliatelle z truflą, trufla
14 sierpnia 2023

Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż połączenie tajemniczo czarnego makaronu i wybornych owoców morza? Jeśli poszukujesz nowego wyzwania w kuchni i pragniesz przenieść się do krainy smaków wybrzeża Włoch, to jesteś we właściwym miejscu. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na prawdziwie wyjątkowe danie: Spaghetti Nero z Owocami Morza W naszym przepisie odkryjesz, jak wyczarować to…

Tagi: czarne spaghetti, dania włoskie, kuchnia włoska, małże, owoce morza, spaghetti nero, Spaghetti Nero z owocami morza
31 marca 2022

Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej…

Tagi: gnocchi, Gnocchi alla Romana, kuchnia włoska, przepis włoski
20 marca 2022

Fiori di zucca ripieni alla romana to faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim. Warzywa są ozdobione nutami smakowymi mozzarelli i anchois (kup najlepsze TUTAJ). We Włoszech można je spotkać podawane między innymi w pizzeriach między przystawkami lub w rożnach lokalach jako typowy street food.   Fiori di zucca ripieni alla romana są szybkie w przygotowaniu,…

Tagi: danie włoskie, Fiori di zucca ripieni alla romana, przepis włoski, włoska kuchnia
20 marca 2022

Minestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak. Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ​​ta zupa jest bardzo…

Tagi: kuchnia włoska, Minestra d'orzo, włoska zupa, włoski przepis
3 marca 2022

Postawienie na produkty sezonowe ma swoją zaletę. Najlepszy przykład? Pomidory. Nie tylko nadają się na wspaniałe sosy do włoskich dań, ale też świetnie sprawują się solo. Najlepszym tego przykładem jest zuppa di pomodoro, której nie wolno mylić z gazpacho.   Co jest tajemnicą najlepszej włoskiej zuppa di pomodoro? Wykorzystanie pomidorów San Marzano. Odmiana z Kampanii…

Tagi: włoska kuchnia, włoski przepis, zupa pomidorowa, Zuppa di pomodoro
31 stycznia 2022

Cannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną.   Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana.   Wczesne…

Tagi: cannelloni con spinaci
16 stycznia 2022

Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.   Ravioli di carne…

Tagi: kuchnia włoska, Ravioli, Ravioli di carne, włoski makaron, włoski przepis
30 grudnia 2021

Pasta alla zozzona to danie obfite, składające się w dużej mierze z rigatoni (na przykład San Tomaso). Nazwa jest grą słowa „zozzo”, z rzymskiego dialektu, co oznacza „brudny”. Nawiązuje to do bogatej kombinacji smakowej.   Co jest ważne? Woda makaronowa. Ta skrobiowa, słona, mętna woda zmienia smak dania. Dzieje się tak, ponieważ jest środkiem wiążącym,…

Tagi: Pasta alla zozzona
19 listopada 2021

Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można…

Tagi: Pasta e fagioli, przepis włoski, włoska kuchnia, włoski obiad