Lunch - Bottega Del Gusto

Kategoria: Lunch

31 marca 2022

Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej…

Tagi: gnocchi, Gnocchi alla Romana, kuchnia włoska, przepis włoski
20 marca 2022

Fiori di zucca ripieni alla romana to faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim. Warzywa są ozdobione nutami smakowymi mozzarelli i anchois (kup najlepsze TUTAJ). We Włoszech można je spotkać podawane między innymi w pizzeriach między przystawkami lub w rożnach lokalach jako typowy street food.   Fiori di zucca ripieni alla romana są szybkie w przygotowaniu,…

Tagi: danie włoskie, Fiori di zucca ripieni alla romana, przepis włoski, włoska kuchnia
20 marca 2022

Minestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak. Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ​​ta zupa jest bardzo…

Tagi: kuchnia włoska, Minestra d'orzo, włoska zupa, włoski przepis
3 marca 2022

Postawienie na produkty sezonowe ma swoją zaletę. Najlepszy przykład? Pomidory. Nie tylko nadają się na wspaniałe sosy do włoskich dań, ale też świetnie sprawują się solo. Najlepszym tego przykładem jest zuppa di pomodoro, której nie wolno mylić z gazpacho.   Co jest tajemnicą najlepszej włoskiej zuppa di pomodoro? Wykorzystanie pomidorów San Marzano. Odmiana z Kampanii…

Tagi: włoska kuchnia, włoski przepis, zupa pomidorowa, Zuppa di pomodoro
31 stycznia 2022

Cannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną.   Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana.   Wczesne…

Tagi: cannelloni con spinaci
16 stycznia 2022

Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.   Ravioli di carne…

Tagi: kuchnia włoska, Ravioli, Ravioli di carne, włoski makaron, włoski przepis
30 grudnia 2021

Pasta alla zozzona to danie obfite, składające się w dużej mierze z rigatoni (na przykład San Tomaso). Nazwa jest grą słowa „zozzo”, z rzymskiego dialektu, co oznacza „brudny”. Nawiązuje to do bogatej kombinacji smakowej.   Co jest ważne? Woda makaronowa. Ta skrobiowa, słona, mętna woda zmienia smak dania. Dzieje się tak, ponieważ jest środkiem wiążącym,…

Tagi: Pasta alla zozzona
19 listopada 2021

Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można…

Tagi: Pasta e fagioli, przepis włoski, włoska kuchnia, włoski obiad
15 listopada 2021

Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti.   W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy…

Tagi: kuchnia włoska, małże, mule, przepis na małże, Ricetta italiana per le vongole, włoski przepis
8 listopada 2021

Włoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania…

Tagi: Schiacciata, włoska kuchnia, włoskie śniadanie
28 października 2021

Ragù alla Napoletana to sos o długiej historii. Przeszedł znaczną ewolucję. Przodkiem neapolitańskiego ragù jest danie ze średniowiecznej kuchni prowansalskiej, które nosiło nazwę “Daube de boeuf”. Było ono gulaszem z wołowiny zmieszanym z warzywami i długo gotowanym w glinianym naczyniu. Potrawa ta pochodzi z XIII/XIV wieku.   Pierwotnie było to główne danie przygotowywane w niedzielę….

Tagi: ragù alla Napoletana
27 października 2021

Zbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku.   Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na…

Tagi: kuchnia włoska, kurczak po toskańsku, Pollo alla Toscana, włoski przepis