Desery - Bottega Del Gusto

Kategoria: Desery

20 marca 2022

W chłopskiej tradycji ciambellone były słodyczami zawsze obecnymi na stołach w czasie odświętnych dni, kiedy rodzina zbierała się na chrzciny, komunię, wesele, ale też na urodziny. Z upływem lat stało się to niedzielnym deserem. W starożytności śmietankę, którą był nadziewany, gotowano w miedzianych garnkach.   Wypiek ten pochodzi z Emilii-Romania, zwłaszcza w prowincji Forli. Bardzo…

Tagi: Ciambellone, kuchnia włoska, włoski deser, włoski przepis
16 lutego 2022

Amaretti to małe ciasteczka bardzo lubiane i szeroko rozpowszechnione w wielu włoskich regionach. Z północy na południe występują ich różne wariacje – ciasto może być miękkie, posypane cukrem, ziarnami lub chrupiące, takie jak te, które zalecamy w tym przepisie.   Intensywny smak amaretti uzyskuje się dzięki połączeniu słodkich obranych migdałów i migdałów armelinowych, pozyskiwanych z…

Tagi: Amaretti, deser, przepis włoski, włoski deser
20 stycznia 2022

Cassata alla siciliana to sycylijskie ciasto pochodzące z Palermo. Jego niewątpliwy urok estetyczny i wyjątkowy smak sprawiają, że zasługuje na honorowe miejsce wśród typowych słodyczy tego regionu, czyli cannoli, ciastek migdałowych i pizzicotti.   Cassata alla siciliana, stworzona z okazji Wielkanocy po ofiarach wielkopostnych, stała się deserem, który je się przez cały rok. Dekoracje na niej są barokowe…

Tagi: Cassata alla siciliana, deser włoski, kuchnia włoska
17 grudnia 2021

Kuchnia neapolitańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej tajemnice są zakorzenione w historii różnych narodów, które miały na nią wpływ. Przykładami są pizza, sartù, struffoli, a także przepis na baba napoletana. To deser, który nawiązuje do gugelhupf, wytrawnego pączka. Tę rumową babę podaje się zamoczoną w pysznym dipie rumowym, z którego można nawet stworzyć…

Tagi: Baba Napoletana, rum, włoski deser, włoski przepis
29 listopada 2021

Cantucci (Cantuccini) znane są również jako “Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu.   To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się…

Tagi: cantucci, kuchnia włoska, przepis włoski, włoski deser
21 października 2021

Prawdziwe włoskie śniadania nie należą do najmniej kalorycznych, ale z pewnością są pyszne! Bo czy może być coś lepszego, niż spożycie tradycyjnego caffe e cornetto, przełamując słodkość rogalika z goryczą kawy?   Skąd w ogóle wziął się tytułowy „cornetto”? Jego historia miesza się z legendą. Według zapisków, rogal powstał, gdy Wiedeń doświadczył oblężenia osmańskiego w…

21 sierpnia 2021

Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.   Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w…

Tagi: włoska kuchnia, włoski deser, włoski przepis, Zabaglione
15 lipca 2021

Gelo d’Anguria to bardzo świeży i łatwy do przygotowania sycylijski deser. Najtrudniejszą i najnudniejszą czynnością według jego przepisu będzie usunięcie wszystkich nasion. Posiłek składa się tylko z trzech głównych składników: świeżego soku z arbuza, mąki kukurydzianej i cukru. Smakuje świeżo i delikatnie (jest również bezglutenowy i wegański). Poszczególne odmiany deserów można miksować smakowo, by uzyskać…

28 czerwca 2021

Kolejną odsłoną włoskiej, słodkiej ochłody na lato jest semifreddo. To mrożony deser, którego głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana. Ma konsystencję mrożonego musu . Hiszpański odpowiednik takiego deseru nazywa się semifrío . Powstał około XIX wieku. Popularność zyskał jednak dopiero na początku XX wieku. Jednym z jego opcjonalnych składników jest Limoncello. W przypadku przygotowania deseru w wersji dla najmłodszych, należy…

Tagi: przepis włoski, Semifreddo al limone, włochy
28 czerwca 2021

Panna cotta to rodzaj deseru pochodzenia północnowłoskiego. Jako jego źródło wymienia się Emilię-Romanię, Piemont lub Toskanię.   Nazwa panna cotta nie była wymieniana we włoskich książkach kucharskich przed latami 60. Jedna niezweryfikowana historia mówi, że została wynaleziona w Langhe na początku XX wieku. Słownik z 1879 r. wspomina o potrawie zwanej „angielskie mleko”, przyrządzanej ze śmietanki gotowanej z żelatyną i formowanej. Inne źródła podają, że latte…

Tagi: panna cotta, przepis włoski
21 czerwca 2021

Polskie upały dają się we znaki każdemu. Wszystkie sposoby na ochłodę są więc w cenie! Całe szczęście miłość do włoskiej kuchni i tym razem pomoże. Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy oraz arbuza). Charakterystyczną cechą, odróżniającą go od sorbetu, jest ziarnista struktura lodu, której to zresztą zawdzięcza swoją nazwę….

Tagi: granita, przepis włoski, wakacje, włochy
8 czerwca 2021

Castagnaccio to typowy deser przygotowany z mąki kasztanowej. Wzbogacony jest rodzynkami, orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rozmarynem. Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie deseru. Przepis na ten deser jest popularny w Veneto, Piemoncie, jak również w Lombardii, czyli we wszystkich regionach, w których kasztany to powszechny składnik w kuchni.   To, co łączy wszystkie warianty castagnaccio, to chłopskie pochodzenie…

Tagi: Castagnaccio, deser włoski, kuchnia włoska