przepis włoski - Bottega Del Gusto
Czekoladowe sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu ​​pistacjowego.   Wafelek cannolo jest chrupiący….

Agnello alla Pastora

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na…

Mortadela i pulpety w sosie pomidorowym po włosku

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia?…

Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.   Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka po włosku

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka wenecka, to typowe danie dla regionu, przygotowywane z wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Zazwyczaj podawane jest w parze z polentą z białej kukurydzy. Dowody na wykorzystanie tego mięsa we włoskiej kuchni istnieją już od czasów rzymskich w „De re Coquinaria Apiciusa”. Podczas przygotowywania weneckiej wątróbki mięso kroi się w paski i…

Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,…

Spaghetti alla chitarra

Spaghetti alla chitarra dosłownie tłumaczy się jako „spaghetti gitarowe”, ponieważ tradycyjnie jest wyciskane w długie pasma spaghetti za pomocą nitkowego noża do makaronu chitarra. Ciasto na makaron jest zamykane próżniowo i pozostawione na jeden dzień do odpoczynku, co jest kulinarną sztuczką, dzięki której jest gładkie i całkowicie połączone. Niektórzy bratają ten wyjątkowy przepis na domowe spaghetti…

Involtini di pesce spada

Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea)…

Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.   Pollo in potacchio…

Gianduiotto. Odrobina piemonckiej słodyczy

Choć wydaje się, że Halloween było zaledwie wczoraj, w temacie słodkości należy przejść do tych w wydaniu świątecznym! Czekoladki Gianduiotto nieodzownie kojarzą się z włoskim Bożym Narodzeniem. W tym wyjątkowym czasie nie może ich zabraknąć na stole każdego mieszkańca Italii!   Pierwsza prawdziwa czekolada została wynaleziona w Turynie przez producenta czekolady Paula Caffarela. Masa czekoladowa…

Fonduta Piemontese, wyjątkowe piemonckie foundi

Jeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową…

La sfogliatella riccia

La sfogliatella riccia to typowy deser z włoskiej Kampanii. Występuje w dwóch wersjach – kręconej, jeśli przygotowany jest z ciasta francuskiego lub kruchej, z kruchego ciasta.   Sfogliatella powstała w XVIII wieku w konserwatorium Santa Rosa da Lima , niedaleko Amalfi. Przepis powstał niemalże przypadkowo: w kuchni klasztornej pozostawiono niewielkie ciasto z semoliny (np. Divella) i zamiast je wyrzucić, dodano suszone owoce, cukier i limoncello,…