Przepis na gnocchi alla Romana | Bottega del Gusto

Gnocchi alla Romana

Lunch
Gnocchi alla Romana
31 marca 2022

Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej skórce nie można się oprzeć!

 

Wszystkie składniki potrzebne do sporządzenia gnocchi alla Romana znajdziecie rzecz jasna w Bottega del Gusto. Pamiętajcie – bez prawdziwych, włoskich serów to danie nie będzie takie samo!

 

Składniki

– 1 l mleka
– 250 g kaszy manny
– 2 kółka
– 3 łyżki parmigiano reggiano
– 2 łyżki pecorino
– gałka muszkatołowa
– 100 g masła
– sól
– świeża szałwia do dekoracji

 

Sposób przygotowania

1. W rondelku podgrzej mleko z 50 g masła, solą i gałką muszkatołową.
2. Po zagotowaniu dodaj kaszę mannę oraz lekko ubite żółtka i parmigiano reggiano.
3. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je do grubości 1 cm, a następnie wytnij 5 cm krążki. Wykorzystaj całe ciasto, łącznie z pozostałymi skrawkami.
4. Daj odpocząć ciastu na 30 minut.
5. Posmaruj naczynie żaroodporne połową pozostałego masła i ułóż gnocchi tak, aby na siebie zachodziły.
6. Przykryj potrawę resztą cienkich kawałków masła i posyp pecorino.
7. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Buon Appetito!