Ciambellone – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Ciambellone

Desery
Ciambellone
20 marca 2022

W chłopskiej tradycji ciambellone były słodyczami zawsze obecnymi na stołach w czasie odświętnych dni, kiedy rodzina zbierała się na chrzciny, komunię, wesele, ale też na urodziny. Z upływem lat stało się to niedzielnym deserem. W starożytności śmietankę, którą był nadziewany, gotowano w miedzianych garnkach.

 

Wypiek ten pochodzi z Emilii-Romania, zwłaszcza w prowincji Forli. Bardzo znany jest również w Marche, gdzie w rejonie Montefeltro przyrządza się go na wodzie zamiast na oleju.

 

Obecnie ciambellone można również podawać w czasie śniadań. Wypiek doskonale wpisuje się w strategię pierwszego włoskiego posiłku dnia, który w Italii z reguły jest słodki.

 

Składniki

– 4 jajka
– 250 g cukru
– 150 g oleju arachidowego
– 120 ml mleka
– 300 g mąki
– 1/2 saszetki proszku do pieczenia
– 5 g soli
– starta skórka z cytryny lub pomarańczy
– cukier puder

 

Sposób przygotowania

1. Na początek ubij białka jajek z 50 gramami cukru, aż masa będzie biała i puszysta. Odstaw na bok.
2. Następnie ubij żółtka z pozostałym cukrem (200 g) i solą, aż masa będzie miękka.
3. Dodaj olej arachidowy, mleko w temperaturze pokojowej i skórkę z cytryny lub pomarańczy (do wyboru).
4. Stopniowo łącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszając.
5. Do masy dodaj białka.
6. Wlej ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki o średnicy 24 cm i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40-45 minut.
7. Po upieczeniu ostudź i podawaj z cukrem pudrem.