kuchnia włoska - Bottega Del Gusto
Lekka i zdrowa włoska sałatka

Włoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu.   To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja…

Castagnaccio, czyli kasztany w kuchni

Castagnaccio to typowy deser przygotowany z mąki kasztanowej. Wzbogacony jest rodzynkami, orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rozmarynem. Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie deseru. Przepis na ten deser jest popularny w Veneto, Piemoncie, jak również w Lombardii, czyli we wszystkich regionach, w których kasztany to powszechny składnik w kuchni.   To, co łączy wszystkie warianty castagnaccio, to chłopskie pochodzenie…

Pasta alla menta

Swój słynny makaron ubodzy mieszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd pasta alla menta: połączenie pasty z miętą. Choć wydaje się ono dość specyficzne, to gwarantujemy, że na długo zagości na waszych stołach.   Sama pasta alla menta przede wszystkim jest bardzo prosta w przygotowaniu. W 20 minut ma się gotowy obiad. Ponadto, produkty, z których przygotowuje…

Mostarda di frutta, czyli owoce w nietypowej kombinacji

Choć wydaje się, że owoce nie do wszystkiego pasują, to kuchnia Włoch jeszcze nie raz Was zaskoczy! W szczególności ta z regionu Lombardii, która znana jest z nietypowych zestawień smakowych i wyjątkowych aromatów, których na pewno nie zapomni się na długo. Jednym z nich jest Mostarda di frutta.   Na czym polega wyjątkowość tego smakołyku?…

Czekoladowe sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu ​​pistacjowego.   Wafelek cannolo jest chrupiący….

Agnello alla Pastora

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na…

Mortadela i pulpety w sosie pomidorowym po włosku

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia?…

Sebadas, czyli słodko-słony deser

Sebadas to deser, nazywany różnymi językowymi wariantami: seada, sebada, seatta, sevada, sabada, jak również casgiulata. Dziś jest oferowany o każdej porze roku, a kiedyś przygotowywano go głównie na Święta Wielkanocne. Składał się z kwaśnego, świeżego sera owczego, a w niektórych regionach również z krowiego. Formowano go w okrągłe kształty tak duże, jak talerz.   Sebadas…

Pizza con stracchino e prosciutto di Parma

Stracchino to ser włoski przeznaczony do miękkiego ciasta. Produkowany jest z mleka krowiego. Oprócz Lombardii również Toskania umieściła go na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.   Etymologia nazwy odnosi się do wykorzystywania mleka od „zmęczonych” krów po wypasie. Wyobrażano sobie pasterzy wracających latem z krowami z pastwisk górskich. Były “strache”, czyli zmęczone. Produkowały niewiele mleka, z którego ich właściciele robili wspomniane stracchino.   Wątpliwa, ale zarazem dość pomysłowa jest…

Strangolapreti

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.   Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i…

Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.   Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…

Torcetti, czyli wyjątkowa słodycz z Doliny Aosty

Torcetti to jeden z najbardziej popularnych herbatników i ceniona w regionie Doliny Aosty słodycz. Zawdzięcza swoją nazwę skręconemu kształtowi, który wyróżnia ją spośród innych podobnych wyrobów.   Torcetti w zależności od regionu oferowane jest w różnych smakowych odmianach. Najbardziej znane są produkowane w Saint-Vincent w Dolinie Aosty. Ich historia sięga dawnych czasów. Herbatniki wspomniano w…