Najlepszy przepis na ravioli di carne | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Ravioli di carne

Lunch
Ravioli di carne
16 stycznia 2022

Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.

 

Ravioli di carne to jedna z najciekawszych makaronowych propozycji. Warto jednak wspomnieć, że ravioli można też podawać bez dodatków (nazywa się je „a culo nudo”). Są również wersje z niewielką ilością wody do gotowania, do której dodaje się czerwone wino. Ta wersja jest częścią kulinarnej tradycji wioski Gavi w Val Lemme i jest przekazywana oraz chroniona przez “Zakon Rycerzy Obertengo z Raviolo i Cortese” z Gavi.

 

Składniki

– 300 g mąki 00
– 3 jajka
– 150 g wołowiny
– 150 g wieprzowiny
– 50 g parmigiano reggiano
– 50 ml białego wina
– 10 g masła
– pół łodygi selera
– pół cebuli
– pół marchewki
– 2 liście laurowe
– żółtko
– oliwa z oliwek
– sól

 

Sposób przygotowania

1. Weź seler, marchewkę i cebulę i drobno posiekaj.
2. Roztop masło z oliwą z oliwek i dodaj pokrojone warzywa do smażenia.
3. Dodaj dwa liście laurowe, wieprzowinę, wołowinę i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
4. Dodaj sól i dodaj białe wino. Kiedy całkowicie wyparuje zmniejsz ogień i dokończ pieczenie mięsa.
5. Usuń liście laurowe i włóż mięso do miksera.
6. Zmiksuj, a następnie włóż do miski z żółtkiem i parmezanem. Wymieszaj składniki.
7. Połóż mąkę na blacie i zrób otwór w środku.
8. Dodaj jajka i ugniataj energicznie rękami, aż uzyskasz gładkie i jednorodne ciasto. Pozostaw je na 10 minut.
9. Podziel ciasto na kawałki i przepuść przez maszynę do makaronu, aż osiągnie najcieńszą grubość. Paski ułóż na blacie.
10. Na cieście, w odstępach, umieszczaj kulki farszu.
11. Przykryj ciasto drugim arkuszem i dociśnij delikatnie.
12. Pokrój ravioli di carne za pomocą ząbkowanego koła do ravioli i posyp je lekko mąką, aby się nie przylepiły.
13. Gotuj pierożki w osolonej wrzącej wodzie przez około 5 minut.
14. Na koniec można posypać je parmezanem.