Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella. Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej…
W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…
Pochodzi z północy Włoch, ale podbija serca smakoszy na całym świecie. Risotto alla milanese, bo o nim mowa, w Lombardii jest tak często spotykanie, jak makaron! Legenda głosi, że artysta pracujący w jednej z najsłynniejszych katedr na świecie, czyli mediolańskiej Duomo, podczas barwienia szkła proszkiem z szafranu, przypadkiem wsypał nieco do miski z ryżem. Piękny…