dania włoskie - Bottega Del Gusto
La Bistecca Alla Fiorentina

W ostatnim czasie było sporo dań wegetariańskich, dlatego warto sięgnąć po nieco inne kombinacje. Poznajcie króla wszystkich steków, la Bistecca Alla Fiorentina. To skromne, choć bogate w smaki mięso. Zazwyczaj jako jedyny aromatyczny dodatek smaruje się je masłem i posypuje świeżymi ziołami. Danie to znane również jako stek florencki, od lat cieszy się popularnością we…

Melanzane al forno con mozzarella

Piękne dla oka i dobre do jedzenia są pieczone bakłażany z mozzarellą, doskonałe danie każdej porze roku, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy warzywa te są w kraju najtańsze. Melanzane al forno con mozzarella to łatwy przepis, którego składniki można urozmaicić w zależności od okazji i liczby dostępnych bakłażanów. Można je podawać zarówno jako przystawkę, lunch…

Torcetti, czyli wyjątkowa słodycz z Doliny Aosty

Torcetti to jeden z najbardziej popularnych herbatników i ceniona w regionie Doliny Aosty słodycz. Zawdzięcza swoją nazwę skręconemu kształtowi, który wyróżnia ją spośród innych podobnych wyrobów.   Torcetti w zależności od regionu oferowane jest w różnych smakowych odmianach. Najbardziej znane są produkowane w Saint-Vincent w Dolinie Aosty. Ich historia sięga dawnych czasów. Herbatniki wspomniano w…

Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.   Pollo in potacchio…

Panzanella, czyli lekkość kuchni umbryjskiej

Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella.   Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej…

Malloreddus alla Campidanese

Jeśli chodzi o nazwę, malloreddus jest pochodzenia łacińskiego i oznacza „mały kąsek”. To włoskie danie jest najbardziej znane w kuchni sardyńskiej. Makaron, z którego się je przygotowuje, zrobiony jest z mąki semoliny (np. Semola Rimacinata) i wody. Występuje zarówno w postaci ciasta o smaku szafranowym, jak i makaronu z ciasta zwykłego. Doskonale smakuje z różnymi…