Zabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón.
Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w Bibliotece Morgana Cuoco Napoletano. W Toskanii mówi się, że zabaglione było dobrze znane od XVI wieku i bardzo popularne na dworze Cateriny de’ Medici. Jego powstanie opiera się na legendzie o czasach, gdy wieśniacy dla wykarmienia wojska mogli zdobyć tylko jajka, miód, białe wino i zioła.
Składniki
– 2 jaja
– 45 g cukru
– 2 lyzki wina Marsala
– 100 ml smietanki
– truskawki
– ewentualnie biszkopty do dekoracji
– sol
Sposób przygotowania
1. Do duzej szklanej miski wloz jajka, cukier, marsale i szczypte soli.
2. Napelnij kolejna wieksza miske lodowata woda i odstaw na bok.
3. Umiesc pierwsza miske na rondelku z gotujaca sie woda.
4. Ubij mieszanke elektrycznymi trzepaczkami az bedzie bardzo gesta.
5. Zdejmij z ognia i wstaw do miski z mrozona woda, a nastepnie ponownie ubij, az ostygnie.
6. Przelej deser do szklanek.
7. Udekoruj calymi truskawkami, a nastepnie schlodz przez co najmniej 3 godziny przed podaniem.
Smacznego!