Amaretti to małe ciasteczka bardzo lubiane i szeroko rozpowszechnione w wielu włoskich regionach. Z północy na południe występują ich różne wariacje – ciasto może być miękkie, posypane cukrem, ziarnami lub chrupiące, takie jak te, które zalecamy w tym przepisie.
Intensywny smak amaretti uzyskuje się dzięki połączeniu słodkich obranych migdałów i migdałów armelinowych, pozyskiwanych z pestek moreli i brzoskwiń. Przygotowanie makaroników nie jest skomplikowane. Migdały, cukier puder i cukier drobno się sieka i miesza z białkami jaj. Po uformowaniu ciasto musi pozostać w lodówce na noc, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Amaretti to odpowiednie ciasteczka na słodką przerwę lub jako dodatek do herbaty.
Składniki
– 200 g migdalow
– 125 g cukru pudru
– 15 g migdaly armelinowe
– 140 g cukru
– 50 g bialek
– 3 g amoniaku dla slodyczy
– ekstrakt z gorzkich migdalow
Sposób przygotowania
1. Podpiecz migdaly w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kilka minut.
2. Rozdrobnij je z cukrem pudrem i cukrem w mikserze.
3. Przesiej je i ponownie rozdrobnij w mikserze.
4. Przeloz mieszanke do miski, dodaj amoniak i bialka jaj, a takze ekstrakt.
5. Wymieszaj i odstaw na noc.
6. Nastepnego dnia z ciasta zrob okolo 50 kulek, kazda scisnij delikatnie posrodku palcami.
7. Piecz ciastka w 170 stopniach przez 20 minut.
8. Na koniec mozna je obtoczyc w cukrze pudrze.
Buon Appetito!