Minestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak.
Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ta zupa jest bardzo treściwa i można ją z powodzeniem zaproponować jako jedną, główną potrawę. Świeża oliwa z oliwek dodatkowo ubogaca danie.
Składniki– 150 g kaszy jeczmiennej
– marchewka
– lodyga selera
– ebula
– 2 ziemniaki
– 2 liscie laurowe
– pieprz czarny
– sol
– 40 g masla
– 2 lyzki oliwy z oliwek
– 100 g boczku wedzonego
– 1 l rosolu
– Grana Padano
1. Zacznij od oczyszczenia warzyw (cebula, marchewka, seler, ziemniaki) i pokroj je w male kwadraty.
2. Maslo wloz na patelnie, a gdy sie rozpusci dodaj cebule i pozostaw do zeszklenia.
3. Na patelnie wrzuc marchewke i seler. Smaz przez 5 minut.
4. Dodaj pokrojony w kostke boczek wedzony i kasze, ktora uprzednio umyles pod biezaca woda i odsaczyles.
5. Dodaj 3 lub 4 chochle bulionu jeczmiennego.
6. Dodaj liscie laurowe i gotuj zupe na malym ogniu, az kasza sie ugotuje.
7. 10 minut przed koncem gotowania dodaj pokrojone w kostke ziemniaki.
8. Po ugotowaniu dodaj pieprz i oliwe z oliwek. Dopraw sola.
9. Do smaku przypraw Grana Padano.
Buon Appetito!