Risotto to tradycyjne danie kuchni włoskiej, szczególnie charakterystyczne dla północnych regionów kraju. Istnieje wiele odmian risotto, które różnią się dodatkami i smakami. Możemy wyróżnić między innymi: risotto alla milanese z szfranem, risotto alla marinara (ryż z owocami morza), czy też risotto w wersji mięsnej – risotto con salsiccia, czyli risotto z kiełbasą.
Do przygotowania risotto potrzebne są podstawowe przybory kuchenne. Zazwyczaj używamy dobrego garnka z grubym dnem lub rondel z wysokim brzegiem. Chochlę do nalewania bulionu oraz drewnianą łyżkę do mieszania ryżu. W tym przypadku zamiast garnka użyjemy szybkowaru.
Risotto z kiełbasą przepis
Składniki
200 g ryzu Arborio, Riso 100% Italiano od Gallo
2 kielbaski wieprzowe – Salsiccia Veneta od Brugnolo
200 ml czerwonego wina na przyklad Cabernet Sauvignon z winnicy Le Rive
300 ml bulionu miesnego Brodo di Carne Mista od Star
½ czerwonej cebuli
2-3 lyzki sera Parmigiano Reggiano, dostepnego w naszych ladach chlodniczych
Oliwa z oliwek extra vergine 100% Italiano od Farchioni
Wloskie produkty do przygotowania dania znajdziesz w naszych wloskich delikatesach Bottega del Gusto.
Sposób przygotowania
Usun oslonke z kielbasek i pokroj je na male kawalki.
Posiekaj drobno cebule.
Dus posiekana cebule i kielbaski w szybkowarze przez 5-10 minut. Dolej odrobine oliwy z oliwek extra vergine, jesli kielbaski beda niezbyt tluste.
Dodaj ryz i smaz przez chwile.
Dolej czerwone wino i gotuj dalej przez okolo 1-2 minuty.
Dolej bulion, zamknij szybkowar i zwieksz moc pod nim na maksimum.
Zdejmij szybkowar, jak tylko zacznie gwizdac.
Wlacz timer na 7 minut.
Odpowietrz i otworz szybkowar po 7 minutach.
Dodaj ser Parmigiano Reggiano i energicznie wymieszaj, az risotto bedzie kremowe.